Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prepojeni 5kolik zasuvky na 4kolik

Sice směřuješ dotaz na Zera, ale odpovím. Co ti tvrdil ten "elektrikář" je nesmysl. Průřez vodičů na to nemá zásadně vliv. Základ je v tom, co už Ti popsali podrobně Yarda a Zero. Pokud je zdroj připojení (objekt) v soustavě TN-C, pak by bylo možno (diskutabilně a v rozporu s nynějšími normami) použít 4 žilový, (což bylo dříve běžné, s odvoláním na starší systém), jako v původní el. instalaci.
Ale žádný revizák by to již neschválil. Osobně bych to již rovněž jednoznačně nedoporučoval a přívod bych provedl, i v tomto případě, již v systému TN-S, tedy 5-ti žilovým kabelem a dokonce i s instalovaným 3 fáz. chráničem 30mA, osazeným na vývodu do té stodoly. Cenově by to nebylo o moc dražší a bezpečnost podstatně vyšší.
V případě, že by zdroj napojení (objekt) byl již v soustavě TN-S, pak už je možno použít pouze kabel 5-ti žilový a opět osadit chránič 30 mA, na vývodu z napájecího objektu.
4-žilové kabely a vodiče jsou povoleny již pouze v rozvodných distribučních sítích, což se domovních a bytových instalací netýká. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny