Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prepojeni 5kolik zasuvky na 4kolik

Yarda to popsal v podstatě správně. Jen se pokusím ještě, pokud si vzpomenu, ještě upřesnit některé výrazy.
Od elektrárny vede vysokonapěťové vedení, se třemi fázovými vodiči. Je to v soustavě IT, což je "izolation terra-- izolovaná zem. Nulový vodič se nevede.
Pak následuje distribuční transformátor, kde se transformuje na 400/230V. Sekundární vinutí je zapojeno do hvězdy. Vývody jsou tři fáze a uzel trafa, jinak střed, nebo nula.
Tento uzel se uzemní. Tím vznikne soustava TN-C. "terra neutral (null) couple" (asi tak) - Uzemněný střední společný.
Dále se vedou tedy čtyři vodiče, tři fáze a uzemněný střední (nulový) vodič. Ten se nazývá PEN "protective earth neutral" -- Ochranný uzemněný střední vodič.
Tak se to přivede do domu. V přípojné skříni se střední vodič ještě uzemní.
Ve starších instalacích se tato TN-C soustava používá dál beze změny. Tedy k třífázovým zásuvkám vedou čtyři vodiče a PEN, tedy společný ochranný a střední (nulový) vodič. K jednofázovým zásuvkám jedna fáze a PEN. V zásuvce se ale rozdělí na kolík (ochranný) a pracovní zdířku.
V nových instalacích se ale dnes používá soustava TN-S "terra neutral separé" - Zemní, střední, oddělené.
V přípojné skříni, se rozdělí společný PEN na dva vodiče, jeden je PE "protective earth" a N, neutral, střední (pracovní) vodič. PE se dále značí žlutozelenou barvou, ale střední vodič světle modrou.
Platí zásada, že po rozdělení PEN na PE a N, se spolu už nikde nesmí spojit.
V této soustavě je stále zachována ochrana nulováním (spojením kostry s PE), ale je možno (a dělá se to). ochranu zvýšit použitím proudového chrániče.
-- Pokud jsem někde udělal chybu, tak mě omluvte a opravte. Přeci jenom skleroza pokračuje a zejména cizí výrazy páčím z nejzažších zásuvek zašlé paměti. :-):beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny