Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prepojeni 5kolik zasuvky na 4kolik

Já jsem se nezabýval rozvodnými soustavami, tak jsem se to před přezkoušením jakžtakž naučil a pak zase do dalšího přezkoušení zapomněl. Ale když se obracíš na mne,tak se ti to pokusím aspoň nějak vysvětlit. Přezkoušení jsem měl jen do 1000V, tak se nezabývám, jak je to na kilovoltech.
Obvykle se setkáváme s třífázovým rozvodem a středním vodičem který je přizemněný - to je ten čárkovaný zelený. Když ti jde do bytu, třeba jen jedna fáze a střední vodič, buď máš rozvod TN-C (asi ten tvůj, když ti elektrikář povídal, že tem máš jen dva dráty, C je common, tj střední a ochranný vodič je společný) nebo TN-S (S je separate když jsi připojený k rozvodu, tak se ti ten společný vodič rozdělí na dva, to je oč tu běží). Oba druhy rozvodů mají své výhody a nevýhody.
V každém případě ti nedoporučuji brát si do vany cokoliv připojeného do elektrické zásuvky (a pokud ti manželka něco takového do vany podává, asi máš dobrou životní pojistku:-D. Sice jsou ochranné systémy co by tě snad měly ochránit, ale všechno může selhat.
[1_10.jpg]
Ta písmena TN značí, že v trafostanici (nebo v generátoru, pokud ten generátor dává 3x400V) je střední vodič uzemněný. Existují i rozvody co uzemněné nejsou, údajně takové mají v Rusku a proto se nedoporučuje tam kupovat nějaké elektrické vercajky, že by to třeba s uživatelem co to strčí do zásuvky u nás mohlo špatně skončit.
Pokud se tu vyskytne elektrikář co se tím živí, určitě ti to vysvětlí lépe.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny