Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aké relé používať ?

Dobrý deň!
Mám klasické zapojenia domového zvončeka: tlačítko pri bráne, zvonček na chodbe, trafo 8V 0.2A. Chcel by som zapojiť paralelne s zvončekom relé cez usmerňovací most na ovládanie bzučiaka na 220V. Aké relé tam zapojiť: na 12V alebo na 6V popr na 5V /teraz väčšinou predávajú relátka na 5V a nie na 6V/.
Za poradu vopred ďakujem. S pozdravom.

Předmět Autor Datum
https://www.avelmak.sk/index.php?lm=1522&pg=det&article=22233 Možno nájdeš pre 8V ac cievku nejaký…
Nuda 28.01.2020 19:30
Nuda
Zvonková trafa jsou velmi měkká. Naprázdno mají o dost vyšší napětí, než při zátěži. Při zátěži napě… poslední
Zerozero 29.01.2020 01:52
Zerozero

Zvonková trafa jsou velmi měkká. Naprázdno mají o dost vyšší napětí, než při zátěži. Při zátěži napětí klesá.
Většinou to vychází tak, že nominální napětí mají při zátěži zvonkem. Pokud paralelně připojíš relé, je možné, že napětí bude i menší, než 8V. Nenapíšu přímo které, ale na netu něco najdeš, nechce se mi to hledat.
Lze sehnat i střídavé relé, nebyl by potřeba usměrňovač. dělají se i s cívkou na 8V, ale pokud bys použil třeba na 6V, na chvíli co trvá zvonění to vydrží bez problémů.
Pokud bys chtěl použít stejnosměrné relé, tak použiješ nějaký usměrňovač a za něj kondenzátor na filtraci aby relé nevrčelo (100mikro F?). Filtrací se napětí zvýší, pravděpodobně bude spínat i relé na 12V.
Ale napadá mě jedna věc. Píšeš, že chceš spínat 230V. Zvonkový rozvod je dělaný na malé bezpečné napětí. Proto zvonkový transformátor je dělaný jako bezpečnostní, aby se síťové napětí nemohlo dostat na zvonkové vedení.
Použité relé, by správně mělo mít vlastnosti bezpečného oddělení sítového napětí na kontaktech od cívky.
Ne každé relé to splňuje. Sice to tak nějak udrží téměř každé, ale jsou na to normy, které by to mělo splňovat.
Přece jen do zvonkového tlačítka někde na bráně může napršet, nebo zvlhnout. Pokud by došlo k nedostatečnému oddělení v relé, síťové napětí by se tam mohlo dostat, což by bylo nebezpečné.
Tady je jen ukázka, co by mělo relé splňovat, koukni na technická data. https://www.relatka.cz/rele-do-ps-16a/660-rele-do-ps-453170120310-8012823359960.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru