Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plynový kotel

Dnes tieto úsporné kotle na plyn sú stavané na účinné radiátory s mriežkami medzi dvoma doskami vylisované z metalu medi prípadne z hliníka; https://www.zzshop.sk/d/radiatory-korad-22k-kompakt-600-x-1200-mm-1000500/

Ideálne je mať kotle s výkonom do 24kW napojené pre krytálové, podlahové kúrenie s 500l zásobníkom.

Preto budeš mať pocit chladu v prípade nejakých hebied, tj. starožitných, neúčinných radiátorov s lamelami, nebodaj liatiny, navyše napatlené vrstvou izolantu - elegantnej farby na radiátory.

Ak nevymeníš komplet úsporné potrubie o malom priemere spolu s radiátormi, prípade neprerobíš podlahové kúrenie, v tom prípade protopíš (prekúriš) majland. Za tri roky sa ti investícia do sústavy účinných podokenných radiátorov a nového potrubia, určite navráti.

Osobne mám doma a tiež preferujem kotle zn.: Junkers (kondenzačné majú vysokú účinnosť len je nutný odvod skondenzovanej vody do kanalizácie alebo do vsakovacej jímky v pivnici), na rozdiel od predražených Buderus/Vailland sústav lebo si účtujú sumy "za značku".

Mňa stojí celoročné kúrenie nastavené na nonstop 24°C teplotu v prípade podlahového hada s teplotou obehového média max. 40°C, ktoré je riadené termostatickými ventilmi, zároveň je obeh primixovávaný z 500l akumulačnej nádrže (zásobníka) napojené na kotol Junkers, sumu cca 500€ (15.000Kč) pri užitkovej, obytnej ploche 300m2. Pritom okurujem tiež podlahu aj prídomovej dvojgaráži, detto médiom s teplotou nastavenou do 20°C. Sálavé teplo z podlahy je nenahraditeľné v prípade pocitovej pohody i keď je podlaha takmer na omak iba mierne vlažná, približne, ako ľudská pokožka 36°C a to len v tedy ak pustí termostat vodu do hadov.
Obvodové murivo mám: 49cm Ytong + vonkajšia 25cm izolácia s izotermickým trojzasklením okien rámov z lepeného, vrstveného tvrdého dreva. Dá sa povedať, že dve osoby, ich sporadické poprďovanie + chladnička, mrazák, nejaké to varenie na sklokeramike udržia celodennú teplotu na prízemí r.d. aj ak je vonku do -5°C pod nulou, bez zapnutia sa kotla. (Nepočítam bafnutie plynu v prípade kombinovaného kotla Junkers pri odbere úžitkovej vody v kúpeľni a kuchyni do batérií, do série napojenej potrubím smerom z plynu, ako bonus na el.150l 2kW akumulačný boiler).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny