Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Okruzna pila na kov - poškodenie

Zdravím,

Mám okružnú pílu na kov, niečo ako https://www.stavbaeu.sk/gude-gmt-355-pila-kotucova-na-kov-40534-93137?gclid=CjwKCAiAx_DwBRAfEiwA3vwZYuG8VPrbDxJ9cxnfE39q6ALKy0wCzKxo6dCsM2_v5cmnnPT5vBEYtRoCq1MQAvD_BwE , ale s kotúčom s karbidovými zubami na kov. Má ale prepínač otáčok aj na čierny kotúč.
Pílu nie je nová, niekto na nej predtým pracoval, a zrejme nejak poškodil a pri roztočení kotúča sa netočí v rovine, proste zo strany na stranu. Rezať s tým je teda dosť problematické, až nemožné.
Dá sa to nejak opraviť ? Alebo je to celé v riti ? Výmena kotúča nepomohla, zrejme je pokrivená samotná os na ktorý sa kotúč nasadzuje.
Nejaký nápad ?

Vďaka,

Maťo

Předmět Autor Datum
Rozebrat a vyměnit hřídel.
miran 14.01.2020 09:00
miran
Len neviem, ci to nie je nejak sucastou motora, ci to ma vobec nejalu prevodovku alebo nieco. nový
Matfej 14.01.2020 09:41
Matfej
Nejlépe sem dát pár fotek té vaší pily, podle odkazu "něco jako" vám nikdo neporadí. nový
miran 14.01.2020 15:53
miran
Dobrý den,jak to vidím na obrázku,tak je tam převod do pomala,tudíž kotouč není na hřídeli motoru.Př… nový
Lubomír 14.01.2020 16:36
Lubomír
Tudy raději ne, jestli nechceš aby pak do tebe bušil majitel soustruhu zámečnickým kladívkem :-) Hří… nový
umfa 14.01.2020 21:16
umfa
Jakou s tím máte zkušenost po praktické stránce?Srovnal jsem spoustu věcí,včetně klikovky závodní si… nový
Lubomír 14.01.2020 21:25
Lubomír
Klikovku jsem ještě nerovnal, obyčejnou hřídel ano. U té hřídele je vždycky trochu blbé, že se narov… nový
umfa 14.01.2020 21:38
umfa
Dobrý den,velké ohnutí srovnáte ve svěráku potom se doladí finálka v soustruhu pomocí úchylkoměru a… poslední
Lubomír 15.01.2020 11:55
Lubomír
Šikovný soustružník by to měl umět srovnat - pamatuju si, že se běžně srovnávaly klikové hřídele u p… nový
JoDiK 14.01.2020 10:51
JoDiK

Dobrý den,jak to vidím na obrázku,tak je tam převod do pomala,tudíž kotouč není na hřídeli motoru.Převod rozeberte,nesnažte se hřídelku rovnat v bloku převodovky,blok většinou praskne.Nejlépe rovnat v soustruhu,rovnat bronzovou paličkou,hlavně rozumně uhodit,nic neuspěchat.Rovnat za studena,převod bývá cementovaný,teplem znehodnotíte.Ono to jde i ve svěráku,ale trvá to déle.Upnout do hliníkových vložek na pakny za vnější kroužek ložiska a otáčet hřídelkou.Nejlépe k hřídelce přiblížit tužku,kde to šktá,tam potom uhodíte,ale né s tím upnutým ložiskem.musíte upnout do hliníkových paken za hřídel.CHvíli to trvá,pracujte s citem,když to přeženete,narovnáte zpět.Netlouct kladivem,je třeba bronzová palička,nebo přes dubový špalík kladivem.:-)

Tudy raději ne, jestli nechceš aby pak do tebe bušil majitel soustruhu zámečnickým kladívkem :-)
Hřídele se rovnají nejlépe v prizmatech hydraulickým lisem. Je k tomu potřeba ještě pár přesných (měřicích) prizmat nebo hrotů, stojánek s úchylkoměrem a nějaká tužka na označení polohy kam je hřídel prohnutá. A je to dost otravná a zdlouhavá práce. Astejně se to nikdy nesrovná pořádně.

Klikovku jsem ještě nerovnal, obyčejnou hřídel ano. U té hřídele je vždycky trochu blbé, že se narovná trochu jinde než byla ohnutá, takže je poněkud do S, ale dá se to doladit, aby to běželo :-) U hřídele do pily za 100 Eur je to asi už úplně fuk, když tak se vyhodí :-) Ale čemu bych se vyhnul je to bušení do soustruhu. Předpokládám, že kutil domácího typu nebude mít doma třeba SUI 80 který by to měl vydržet (a stejně bych do něj nebušil).

Dobrý den,velké ohnutí srovnáte ve svěráku potom se doladí finálka v soustruhu pomocí úchylkoměru a bronzové paličky,mírnými poklepy.Takovéto věci chce větší soustruh,né nějaký stolní,poškodil by se.Vlastním stopadesát točnou délku,čtyřicet průměr a když vyndám dělené lože,tak asi sedmdesát.Koupil jsem ho když jsem byl zdravej,teď téměř stále zahálí,ale nedám z domu,čas od času je potřeba,není to kůň,když nemaká,nežere.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru