Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem elektrokotel nebo kondenzacni plynovy kotel

ahoj vsem,

rad bych se poradil ohledne vytapeni rodinneho domku, drevostavby, cca 100m obytne plochy.v soucasne dobe pouzivam prutokovy plynovy kotel baxi mainfour 24 f, ktery zda se dosluhuje. tento kotel pouzivam v 99% na ohrev vody a vareni, topim drevem. jde vlastne o zalozni system a tento pristup urcite zachovam i po vymene kotle.

nemam vlastne zadnou zkusenost s elektrokotlem a zvazuji, co by pro muj pristup bylo lepsi. moje predstava je tentokrat zacit pouzivat i alespon nejaky zasobnik teple vody, pro rychlejsi teplou vodu na sprchu a pod.

zvazuji tedy bud kondenzacni plynovy kotel nebo elektrokotel. v obou pripadech pravdepodobne plus k tomu nejaky alespon maly zasobnik teple vody.

co byste mi poradili a proc. pokud chybeji nejake dulezite udaje, dodam.

diky moc vsem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
https://www.imperialshop.sk/junkers-cerapurcompact-zwb-24-1-de Tieto kotle sú s vývodom do komína a…
Nuda 26.12.2019 19:56
Nuda
Turbokotle s výdechem přes zeď už se dávno nesmí instalovat.
martas38 26.12.2019 21:46
martas38
Kondenzační? nový
Moas 27.12.2019 10:42
Moas
je to tak, mam to obracene. mam rad teplo ze dreva. plyn mam jako zalozni. mluvil sem s kamaradem, a…
mayerrs 26.12.2019 22:23
mayerrs
Tvrdou vodu ti elektrokotel nevyřeší. Už se o tom tady psalo několikrát. Plynových kotlů je celá řad…
nerady 26.12.2019 22:34
nerady
mam turbo a jak sani tak vyfuk mam jednim kominovym pruduchem. u kondenzacnich kotlu je to jinak?
mayerrs 26.12.2019 23:08
mayerrs
Kondenzační kotle mají odvod spalin do komínu. Rozdíl mezi normálním kotlem a kondenzačním je v tepl… poslední
nerady 27.12.2019 21:03
nerady
Jestliže topíte dřevem, tak jednoznačně elektro. Při nočním proudu na ohřev vody je levnější, než pl… nový
Kiksfix 27.12.2019 17:20
Kiksfix

https://www.imperialshop.sk/junkers-cerapurcompact-zwb-24-1-de

Tieto kotle sú s vývodom do komína alebo tzv. turbo, durch prerazený prieduch cez obvodové murivo.

nakoľko má tento kombinovaný kotol výstup aj na teplú úžitkovú vodu, je vhodné vývod z teplej vody plynového kotla napojiť do série na studený prípoj do nejakého 80l akumulačného, el. boilera 230V/50Hz / 2kW, aby bol k dipozícii okamžitý prísun teplej vody v miešacích batériách a sprche z akumulačného boilera, ktorý zároveň po akútnom odbere prihreje odobratú vodu na nastavenú teplotu el. termostatom na boilere. Bafne si plyn, ale úžitkovú vodu tiež postupne prihreje aj do série zapojený el.akumulačný boiler nastavený na požadovanú teplotu, napr. 70°C v batériách.

Nič jednoduchšie a lacnejšie bez strát nepoznám v prípade ÚK na nástenné radiátory.

Ak máš podlahové, krytálové kúrenie, je ideálnejší elektorkotol so zásobníkom min. na 500l vody vybavený hadom na úžitkovú vodu, ktorý jeme, termostatom prepúšťa mixovanú vodu smerom do hada v podlahe o teplote média max. 43°C.

je to tak, mam to obracene. mam rad teplo ze dreva. plyn mam jako zalozni. mluvil sem s kamaradem, a ten si hodne chvalil prave elektrokotel. zvazuju to proto, ze mam ani nevim proc trochu obavy prave z kondenzacnich kotlu. prijdou mi slozite a rikam si, ze co tam neni, to se nerozbije. mam rad jednoduchy pristup. meli byste typ na kondenzacni kotle dobre kvality spolu treba s 30litrovym zasobnikem. jo, pouzivam, kdyz uz tedy topim plynem, klasicke radiatory. takovy ty slabostene. 8let novostavba, takze zadna litina apod. jsem zklamany z baxi. a mam celkem tvrdou vodu

Tvrdou vodu ti elektrokotel nevyřeší. Už se o tom tady psalo několikrát. Plynových kotlů je celá řada a nikdo ti nemůže dát záruku, že ten který zakoupíš se nepodělá. Zjisti si, ke kterému budeš mít nejrychlejší a nejkvalitnější servis a ten si pořiď pokud nejdeš vyloženě po ceně. Kondenzační kotle už jsou za léta vychytané a je tam jediný problém, že je odvod komínem. Pokud jsi měl dosud turbokotel tak pak záleží na tom zda máš ještě jeden komín na kondenzační kotel.

Kondenzační kotle mají odvod spalin do komínu. Rozdíl mezi normálním kotlem a kondenzačním je v teplotě spalin kde u kondenzačního by měla být teplota spalin do 65 stupňů C. Na odvod spalin se tak používají plastové trubky, které vyjdou daleko levněji než nerezové potrubí. Pokud tedy máš turbo kotel odvedený do komínu, tak to nebude problém (pokud ale skrz obvodové zdivo, tak to budeš muset řešit jinak).

Jestliže topíte dřevem, tak jednoznačně elektro. Při nočním proudu na ohřev vody je levnější, než plyn. Ale hlavně je to daleko jednodušší řešení. Prostě elektrickej bojler :) A plyn vypráskat z baráku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru