Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zaměření lesa, jak a čím?

Dobrý den,
mám kousel lesa a bohužel to není ideální obdelník, ale takový nějaký mnohoúhelník. Zrovna je v této lokalitě bídný signál GSM a GPS kvůli hustotě porostu taky nic moc. Neexistuje nějaká aplikace pro android, kde napíšu podle katastru souřadnice a telefon mě dovede na místo? Nebo čím to zaměřit, abych nemusel zvát zeměměřiče?

Předmět Autor Datum
Pokiaľ tam je slabota s GPS aj GMS - tak súradnice v mobile ti budú .... vieš na čo! Podľa čoho bude…
yYy 24.11.2019 15:03
yYy
No, teď po opadu listí je to s GPS trošku lepší. Říkal jsem si, že to vyzkouším.
Roman P. 24.11.2019 15:13
Roman P.
Dobrý den. Pokud znáte alespoň přibližnou polohu hraničních bodů v terénu, (lze ji zjistit z katastr…
vitovec 24.11.2019 15:58
vitovec
Ok, díky. Tím měřením by to šlo. Našel jsem tam několik těch plastových kostek, které ohraničují poz…
Roman P. 24.11.2019 17:18
Roman P.
Ty plastové kostky by měly být v lomových bodech hranic pozemku, t.zn. že tam někdo / geodeti/ již h…
vitovec 24.11.2019 18:38
vitovec
Coz o to, zememericum to meri presne, velmi presne. Na centimetr. Ale mapy vubec presny nejsou, i ty…
bahno 24.11.2019 19:46
bahno
ano, souhlasím pokud jde o nové měření novými prostředky, tam je ta přesnost zaměření obdivuhodná. P… poslední
vitovec 24.11.2019 22:40
vitovec

Dobrý den. Pokud znáte alespoň přibližnou polohu hraničních bodů v terénu, (lze ji zjistit z katastr. mapy na podkladu leteckých snímků) poohlédl bych se, zda zde nejsou nějaké hraniční body - mezníky. Předkové měli většinou pozemky těmito mezníky vyznačeny. Pokud alespoň nějaký naleznete, lze pravděpodobné místo dalšího mezníku jednoduše doměřit (úhel a vzdálenost odměřená z katastr. mapy). Tam pátrat po dalším mezníku a tak pokračovat dále. Součinnost se sousedy také pomůže. Někdy jsou na hranicích kamenné zídky /t.zv. snosy/, různé terénní úpravy, na hranici může být i rozdílná kvalita, stáří a druh porostu. Já jsem takto bezpečně zjistil a určil hranice vrácených lesů na pěti lokalitách. Jeden soused si na vytýčení hranice svého lesa objednal zeměměřiče, geodety a ti na naší společné hranici o délce 75 m osadili značky 15 m do mého lesa, tvrdili že je hranice správně vytýčena, nebýt tam ty staré značky hranice na kamenech, tak bych se s nimi těžko dohadoval. V jiném místě sousedovi zatloukli značku hranice a on později při úklidu lesa zjistil, že cca 10m od značky hranice je starý mezník. Moc přesně jim to tedy neměřilo.
Jinak vám nezbude nic jiného než GPS nebo zeměměřiči. Ti ale stejně nic přesného nemohou vytvořit, protože obojí měření vycházi z určení bodů ze starých katastrálních map a jsou tudíž zatíženy chybou zákresu nebo chybou průmětu bodů do roviny. Znám také případ, kdy technik Lesů ČR určil pomocí GPS lomový bod lesa a další najatý měřič, jej také podle GPS našel o 8 m vedle.

Ok, díky. Tím měřením by to šlo. Našel jsem tam několik těch plastových kostek, které ohraničují pozemky. Ty plastové kostky jsou někde zamalované? Když v katastrální mapě kliknu na podrobné body s vyjádřením přesnosti, tak to je ono?

Ty plastové kostky by měly být v lomových bodech hranic pozemku, t.zn. že tam někdo / geodeti/ již hranice lesa vyměřoval. Měly by souhlasit s podrobnými body v katastr. mapě po digitalizaci. Nebudete-li je mít kolem celého pozemku, vytýčení se třeba dělalo jen pro jednoho souseda, lze pak ty další od nich již snáze doměřit, dále přímo nad nimi ověřit resp. nastavit přesnost měření GSM. Jak jsem již psal dříve, všímejte si na vytýčené hranici, nebo doměřené hranici fyzických známek hranice (terénní změny, mezníky, zídky,kvalita, druh a stáří porostu.

Coz o to, zememericum to meri presne, velmi presne. Na centimetr. Ale mapy vubec presny nejsou, i ty nejlepsi z posledni doby jsou +-14cm, ty starsi klidne +-metr a v pripade lesu i vic...
Jinak zemerici maji DGPS, to je forichtung, co si hrubou polohu vezme ze satelitu a jemne to doladi terestrickema vysilacema. Proto ta super presnost.

ano, souhlasím pokud jde o nové měření novými prostředky, tam je ta přesnost zaměření obdivuhodná. Problém s přesností ale snadno vznikne v případě, že někdy, např. v 19. století osadili na hranici pozemku značku (mezník), zaměřili jej tehdy dostupnými prostředky a metodami měření, přenesli do mapy měřítka 1.2880 zákresem perem a tuší na pauzák, pak to event. ještě několikrát překreslovali. Následně tuto mapu, bez dodatečného měření v terénu přenesli do nových digitálních map. Nyní někdo z chybami zatížené mapy určí souřadnice a nic nezachrání to, že ty chybné hodnoty moderními přístroji a metodami s velkou přesností vyznačí v terénu. Proto ten apel z mé strany na hledání a porovnání hranic fyzickým ohledáním terénu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru