Předmět Autor Datum
Normálne, ako tri dráty. Fáza na ľavú dierku, nulák na pravú a zem na kolík v zásuvke. Akurát si tie… nový
Nuda 21.11.2019 17:51
Nuda
Hlavně to nepoplést, aby spotřebiče nedostaly 400 namísto 230. Žlutozelený na kolík, na dutinky modr… nový
ml1 21.11.2019 18:38
ml1
Myslel jsem, že je to tak jen jsem potřeboval potvrzení. Díky. poslední
Tomy77 22.11.2019 14:34
Tomy77

Normálne, ako tri dráty. Fáza na ľavú dierku, nulák na pravú a zem na kolík v zásuvke. Akurát si tie dve fázy nevšímaj,

Trojpólové/štvorpólové poistky reagujú na jednu fázu v prípade skratu jednej fázy 230V s nulákom, zemou, teda ich bimetal vyhodí, ako keby sa skratovali alebo preťažili fázy medzi sebou.

Hlavně to nepoplést, aby spotřebiče nedostaly 400 namísto 230. Žlutozelený na kolík, na dutinky modrý ("nulák") a jednu z fází, jestli černou, hnědou nebo šedou je úplně jedno. My pravověrní jěště máme rádi fázi vlevo, ale mělo by to být jedno, hlavně ne na kolík! (Já to říkám jako legraci, ale občas se i to stane, dokonce snad údajně nám to tak zapojili v jedné kanceláři a přišel na to jeden pán, který vyhodil proudový chránič když hledal proč mu fefunguje počítač v té zásuvce. Ale slyšel jsem asi tři verze toho příběhu, takže jediné jisté je, že tam něco zvorali, porbrobnosti se ale liší.)
O pojistky bych se nebál, ale jenom bych zkotroloval, jestli nejsou nějaké maximalistické, zásuvka je maximálně na 16A, pokud je jistič silnější, řešit s elektrikářem. Stejně tak proudový chránič, je-li instalovaný, bude plnit svoji funkci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru