Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíjené akumulátoru

To by bylo celkem reálné napětí plně nabitého akumulátoru. Ale chtělo by to sledovat vývoj, takže oťukávat to multimetrem třeba každých 10 minut a když to přestane růst, tak to utnout (dobré je si to průběžně vykreslovat na milimetrový nebo aspoň čtverečkovaný papír, případně si dělat tabulku a graf v PC nebo možná dneska v mobilu). A úplně nejlepší je při tom mít datasheet výrobce, který postup nabíjení včetně doporučeného proudu a stanovení konce nabíjení předepisuje.
Nevím jak je to u dnešních bezúdržbových a hermeticky zavřených, dřív to bylo tak, že se baterka mohla nabíjet do aleluja, přebytečná energie se spotřebovala na rozklad vody na vodík a kyslík plus nějaké to teplo.
Mám taky ve sbírce jeden malinký akumulátor (12V/6Ah), na kterém se mi podařilo dosáhnout i daleko víc (jel jsem až do 300V samozřejmě přes odpor, i když vim, že zdroj by to vyhodil po několika milisekundách, při tom by tam dal pokud by to byl zkrat zhruba 100A, což by asi nebylo úplně nejlepší), ale ten už je mrtvý, a ani těch 300V ho neoživilo (proud nulový i na nejnižším rozsahu, prostě dokonalý izolant), napadnul mě že pak už jen megmet by dokázal tu izolační vrstvu prorazit. Ovšem při ceně nového kolem 300 korun jsem to neřešil a mám ho v laboratoři jako těžítko. Pokud tam bylo opravdu 31V znamená to to samé, prostě to bude napětí nabíječky naprázdno a akumulátor bude zasulfatovaný nebo co já vim.
P.S.: Dobré by bylo přesvědčit se, jestli tam vůbec teče nějaký proud, pokud to nabíječka neindikuje, tak stačí přepnout multimetr na ampéry a změřit proud.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny