Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rosení odpadní trubky

Dobrý den, prosil bych o radu někoho zkušeného. Bydlím v posledním patře panelového domu. Před časem nám v domě měnili staré odpadní cemento-azbestové roury za plastové, ale kus trubky procházející skrze strop na střechu nechali původní. Ze stropu čouhá asi půl metru této trubky do mé šachty. Tento kus je neustále mokrý, orosený, na něj navazující plastové potrubí ale již nikoliv. Vlhkost sebou samozřejmě nese plíseň a zápach. Předpokládám, že asi kvůli odvětrání roura končí nad střechou a odtud do ní proniká chladný vzduch a u mě v bytě, kde je tepleji, se na ní sráží voda. Pomohlo by, kdybych onen kus roury ústící do mého bytu omotal izolací? Nebo to nic neřeší a voda se bude srážet i pod tou izolací a musí se to izolovat výše, což by byl ale problém, protože střechu kvůli tomu asi bourat nebudou. Velice bych prosil o nějakou radu, už jsem z toho zoufalý, neboť to docela smrdí a firma co nám měnila odpady se k ničemu nemá.

Předmět Autor Datum
Tepelná izolácia na povrchu trubiek zaručene pomôže, aby nevznikal rosný, tepelný most na chladnom p…
Nuda 09.11.2019 05:26
Nuda
Děkuji za radu. Není to zápach jako z kanalizace, ale spíše od té vlhkosti, taková ta směs zatuchlin…
Kokosko 09.11.2019 10:39
Kokosko
Ak si vrchná partaj tak sa zrejme ťahá puch zo spodnej montážnej šachty priamo k tebe do bytu. Použ…
Nuda 09.11.2019 13:54
Nuda
Reklamuj to, stěžuj si, dej to k soudu - to co udělali je hrubá chyba, když půjde do tuhého, každý z…
umfa 09.11.2019 14:04
umfa
Je třeba zateplit rosící se trubku.
milan.cukrar 11.11.2019 06:14
milan.cukrar
Tak přesně tento problém jsem řešil, můj dotaz je stále v poradně. Střecha je ze dvou vrstev, mezi k… poslední
jef 15.11.2019 14:29
jef

Tepelná izolácia na povrchu trubiek zaručene pomôže, aby nevznikal rosný, tepelný most na chladnom povrchu.

Len mám dojem, že zápach spôsobuje netesné ucpanie tejto odvetrávacej, potrubnej šachty niekde v miestach, kde šlendriánsky do seba nadštiklovali potrubia. Cug ťahá zo spojov v potrubí kanalizačné smrady do manipulačnej šachty a odtiaľ do útulného obydlia.

Najprv rieš utesnenie spojov, potom tepelnú izoláciu.

Ak je azbestocementová trubka silne zaplesnentá, presprejuj, umy ju zo všetkých strán najprv prípravkom: Savo Original s obsahom 26% chlóru.

Děkuji za radu. Není to zápach jako z kanalizace, ale spíše od té vlhkosti, taková ta směs zatuchliny a plísně. Trubku jsem samozřejmě savem umyl, ale je to na chvíli, jak je trubka neustále celá vlhká, tak se plíseň rychle objeví znovu. Jde mi o to, pokud zaizoluji ten kus trubky u mě na stropě, zda se nebude srážet vlhkost nad tím a nebude to stékat dolů, do té izolace škvírou mezi panelem a trubkou. Také mi je divné, že se vlhkost sráží pouze na té azbesto-cementové trubce, pod ní, na plastové není nic. Každopádně žádnou prasklinu jsem na ní nenašel.

Ak si vrchná partaj tak sa zrejme ťahá puch zo spodnej montážnej šachty priamo k tebe do bytu.

Použi Pythium oligandrum (česky "chytrá houba")

https://www.chytra-houba.eu/8,bio-repel.html

vystriekaj od suterénu komplet šachtu napučaným roztokom v izbovej teplote vody tejto huby nejakou dlhou hadičkou s tryskami 360° vedúce na strany napojenou na tlakovú nádrž.

Nesmie sa používať pred ani po aplikácii žiadna chémia, ani bieliace farby so zinkom, aby sa huba nezabila, ale pohodlne namnožila v murive, omietkach, paneloch, dreve, tepelnej izolácii.

Reklamuj to, stěžuj si, dej to k soudu - to co udělali je hrubá chyba, když půjde do tuhého, každý znalec potvrdí, že je to udělané špatně. A budou na vlastní náklady bourat a dělat tepelně izolovanou trubkou s prostupem střechou jak se to správně má dělat.

Tak přesně tento problém jsem řešil, můj dotaz je stále v poradně. Střecha je ze dvou vrstev, mezi kterými je asi půlmetrová mezera. Nová roura má být samozřejmě ukončena až nad tou vrchní. Řemeslníci, zřejmě aby nemuseli provést novou izolaci proti zatékání na střeše, celkem logicky ponechali horní část původní roury s úmyslem ji napojit na tu novou. Bohužel na to asi zapomněli nebo to odflákli se všemi důsledky které popisujete. Není tam vidět, teprve až sundáte desku nad WC která tomu brání, tak zjistíte, že ty roury nejsou spojený. Trvalo mě 2 roky, než jsem tam tu firmu dostal, nenechte se odradit. Přijeli, nějakou izolační těsnící hmotou to tam obalili za hodinu to bylo hotové a je vše OK. Prý zapomněli...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru