Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obestavba krbové vložky

Ahoj, má někdo zkušenost s obestavbou litinové, nebo ocelové krbové vložky? Systém otevřený? Prosím, informace o materiálech k tomu určených mě moc nezajímají, toho je plný internet. Jde mi o adekvátní a plnohodnotnou alternativu. Šamot nemám a kupovat nechci. Nikde mi nezbyl. Proč to řeším? Protože se tomu říká peníze...Z desek Thermax a pod. obestavba vyjde na 10 000-15000. Z cihel na 3000-5000. Je i nějaká jiná možnost? Co betonové cihly, např. z Hornbachu. Lícovky. Nemuselo by se ani omítat....Formát to má jako normální cihla, betonka stojí cca 14-16Kč/kus. Teoreticky by to použít šlo a před zděním je natřít nějakým uzavíracím nátěrem, aby ,,neprášili´´. Má někdo nějaký nápad jak za levno postavit funkční obestavbu? Jo a Ytong, či SDK, to je nesmysl, to v žádném případě zkoušet nebudu. Díky za pomoc.

Předmět Autor Datum
Dôležité je eliminovať, rozložiť sálavé, infra žiarenie priamo do muriva vychádzajúc z plášťa liatin… nový
Nuda 06.11.2019 15:56
Nuda
navod_obezdeni.pdf nový
Cat 06.11.2019 18:13
Cat
Tvárnice typu Ytong se nedoporučují, protože se z nich tvoří prach, který se různými skulinkami dost… nový
rokator 06.11.2019 19:17
rokator
Dobrý den! Podle téhož návodu, který vám v předchozím příspěvku poslal "Cat" jsem před 10 lety na ch… poslední
vitovec 06.11.2019 19:35
vitovec

Dôležité je eliminovať, rozložiť sálavé, infra žiarenie priamo do muriva vychádzajúc z plášťa liatiny ohrevného telesa.

Ak použiješ tabule skleného vlákna, sklenej vaty o hrúbke cca 5cm (alebo kamenný nobasil) s nalepením alobalovej vrstvy priamo na liatinu a tiež z druhej strany na murivo (napríklad dočasne, aby prilepilo tenký alobal - vodným sklom), môžeš obmurovať smelo s priečkovým 5cm hrubým Ytong, ktorý sa ľahko opracováva do požadovaného tvaru pilkou na drevo.

Lepidlo použi na Ytong silikátové v kýbli.

Jedná sa o to, aby sa sálavé teplo z liatiny po dlhodobom okurovaní rovnomerne a postupne rozložilo na kompletnú obmurovku, aby lepené spoje maltou časom dilatačne v spárach nepraskali. Zrejme obmurovku finálne nejakým povrchovým obkladom vyšperkuješ. (Remienkovým, štiepaným obkladom okrového alebo sivého mramoru, apod. V tom prípade natlač do základovej omietky lepidla perlinku)

Takmer nezničiteľné, trvácne určené do exteriéru, do mrazu či do interiéru sú biele, cemento-pieskové tehly klasického rozmeru. Ak sa odborne vyspárujú, nemusia sa obkladať.
https://www.slando.sk/oc-content/uploads/0/103912.jpg
-------------------------------------------------------
každá obmurovka aj zo šamotu musí byť tepelnou vložkou od telesa liatiny odizolovaná, nestačí vzduchová medzera, lebo by sa obmurovka nepravidelne prehrievala prudkým sálavým teplom v oblasti ohniska liatiny, čím by časom vznikali drobné trhliny.

Tvárnice typu Ytong se nedoporučují, protože se z nich tvoří prach, který se různými skulinkami dostane z obestavby a není dobré, když ho člověk dýchá. Jenže bordel dýcháš všude...

Já jsem tedy na obestavbu právě Ytong použil, ale abych zamezil té degradaci, tak jsem obestavbu i z vnitřní strany natáhl lepidlem. Zvenku lepidlo s perlinkou a obloženo cihličkami.

Slouží skvěle již deset let.

Dobrý den!
Podle téhož návodu, který vám v předchozím příspěvku poslal "Cat" jsem před 10 lety na chalupě na Šumavě provedl obestavbu vložky Kago - viz přiložené obrázky. Vše perfekně funguje, bez problémů. Provedl jsem drobné dílčí úpravy, např v horní nahozené části byly použité staré, při renstrukci vybourané, ale velmi kvalitní cihly. Protože strop nad krbem je dřevěný, nahozený, je horní část zakončena strůpkem z heblu, z vnitřku krytém plechem, 30 cm pod stropem v souladu s požárními požadavky. Přední a boční stěny obestavby jsou z lícových dutých cihel. Římsy jsou zhora místo dřeva obloženy rustik. keram. obkladem. V šikmé části nástavby je otvor krytý tepaným měděným plechem, který umožňuje přístup ke kouřovodu a vložce. Příčka za krbem byla nově zděna, a tak jsem tam v prostoru za vložkou použil ke zdění akumulační cihly z vyřazených akumulačních kamen /zdroj - skládka Kovošrotu/. Když se nahřejí, topí ještě ráno. Cihly ve vnitřní části krbu jsou vyspárovány lepidlem, které je rozetřeno /pačok/ i na povrch cihel, je to stále pevné a nesprašuje to. Do místnosti přímo za krbem jsou průduchy / u stropu a u podlahy/, do další místnosti je teplovzdušný rozvod přes ventilátor.
Obrázky : https://postimg.cc/gallery/329dmyng0/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru