Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký je vztah mezi nabíjecím napětím a proudem při nabíjení aku 18650?

Když se jedná o baterii k vysavači, byla by také otázka, jak se to chová s orig. nabíjecí stanicí.
Nabíjecí proud 140ma se mi zdá dost málo na baterie 2000mA, aby se vysavač stačil dobíjet. Ale je možné, že původní baterie byly s menší kapacitou.
Neměnný proud v závislosti na napětí, bych přisuzoval tomu, že elektronika vysavače nejsou jen ochranné obvody, ale také řízení nabíjecího proudu nastavené na těch 140mA. Tedy pokud nabíjecí napětí stačí na udržení funkce, elektronika se snaží proud stabilizovat.
Předpokládám ale, že elektronika vysavače by měla po dosažení max. napětí sama nabíjení ukončit. Pokud neukončí, znamená to, že je třeba nějak vadná, nebo baterie není ještě zcela dobitá. Informační proužek má jen indikační charakter, a přesnost může být nejistá.
Ale jiná věc je, že měřením přístroji to vypadá na max nabití a další zvyšování napětí by mohlo vést (pokud články nemají vlastní ochranu) k destrukci článků.
Ale jde o to, jak si měřil napětí na baterii. Pod nabíjecím proudem?? Pokud ano, uvažoval bych asi tak. Píšeš že zdrojem je nabíječka s řiditelným napětím, a spínaným zdrojem. Tedy zdroj určený jako nabíječka. Tedy ne zdroj s univerzálním použitím.
Jako nabíječka může fungovat tak, že není výstupní proud vyfiltrovaný a ošetřený proti pronikání frekvence měniče.
Výstup může být i jen usměrněný bez filtrace, protože to u nabíječky není potřeba. V tom případě většina přístrojů digi i anal. ukazují nepřesné střední hodnoty. Tedy je možné, že baterie ještě není zcela dobitá i když se (zdánlivě) naměří plné napětí.
Také ale, pokud výstupem nabíječky je nefiltrovaná frekvence měniče, může tím "zblbnout" i originální elektronika vysavače.
Takové jevy jsou v podstatě i důvodem proč výrobce vždy zdůrazňuje použití orig. nabíječky. Elektronika zdroje se může "hádat" s elektronikou zařízení.
Bylo by vhodné, je li možnost ,kouknout na výstupní proud osciloskopem.
Každopádně, pokud by došlo i po dosažení plného napětí baterie k dalšímu dobíjení a články neměly vlastní ochranu, tak dojde k destrukci článků se zajímavám efektem :-).
Při dalších pokusech bych zkusil nechat baterii dobít na max současným způsobem, ale napětí změřit tak, že připojit měřák a odpojit nabíjecí proud. Baterie udrží po jistou dobu napětí jako pod nabíjecím proudem. Tak změřit napětí baterie bez vlivu vysokofrekvenční složky.
Ale jsou to jen úvahy bez "ošahání" věci. Sám s tím moc zkušeností nemám, takže jen teoretizuji.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny