Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vrtačka jako dárek?

Syn projevil přání, aby mu Ježíšek nadělil vrtačku.

...Mně by se hodila/líbila nějaká vrtačka. Chceme se stěhovat, asi se nám bude hodit. Nevím přesně jaká, nejlíp něco středního, univerzálního.
Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom "vrtačka"? Elektrickou, na kliku, akumulátorovou, co chceš vrtat? A jak má být silná?
Jak říkám, něco univerzálního. Nevíme, do čeho se budeme stěhovat, může to být beton, tak by to mělo mít příklep, kdyby to sloužilo i jako šroubovák tak by to byl bonus...
.

Já jsem si kdysi koupil vrtačku Narex Combi a k tomu jsem si postupně přikupoval stojan, cirkulárku, přímočarou pilku, příklepový nástavec, možná ještě něco, už je to dávno. Ale když jsem chtěl, aby mi už po několikáté opravili spálený motor a už jsem neuspěl, tak jsem vrtačce dopřál lehké odpočinutí v SD.

Můžete mi poradit nějakou vrtačku nebo hobby soupravu pro kutily? Syn je takový typ, že se bojím, aby se nezranil hned když bude pod stromečkem ten dárek rozbalovat.

Předmět Autor Datum
Skoro bych řekl, že univerzální vrtačka dnes neexistuje. Praktická je na baterky a současně jako šro…
Kyncl 27.10.2019 09:19
Kyncl
Narex s dvoma rýchlosťami 900/1800ot.min (kedysi v modrom kufríku 280W/230V) ešte mám s komplet prís…
Nuda 27.10.2019 09:42
Nuda
Takový Bosh Uneo je malá, ale šikovná univerzálka na údržbu domácnosti. Já bych se toho nebál - a je…
nocturne 27.10.2019 11:12
nocturne
Kdybych měl někomu kupovat vrtačku jako dárek a nevěděl co s ní bude dělat, tak https://www.bosch-pr…
umfa 27.10.2019 11:21
umfa
Ještě k tomu výběru, pokud je na levné vrtačce "klasické" sklíčidlo s utahovací kličkou tohoto typu…
umfa 27.10.2019 11:40
umfa
Já jsem v místním obchodě pro kutily koupil před deseti lety obyčejnou vrtačku na kabel, tehdy stála…
Prasak 27.10.2019 11:58
Prasak
Ferm vrtačku mám také cca 10 let a funguje furt v pohodě. A to stála cca 700Kč v Uni hobby, nebo tak…
jezekhifi 27.10.2019 13:50
jezekhifi
Nemozem dopustit na tuto vecicku...Makita HR2470. POuzivam cez 20 rokov, najprv dlho s pozicano, dne…
fleg 28.10.2019 09:33
fleg
Osobně zastávám názor že pokud mladík je kutil a začátečník tak je téměř lhostejno jaký výrobce vrta…
kap.dabac 28.10.2019 09:54
kap.dabac
Značkovou a pokud i do zdí, tak s příklepem. Makita, Metabo, Hilti ap. Žádnej obchoďák šit. Ona už i… poslední
Kiksfix 28.10.2019 12:21
Kiksfix

Skoro bych řekl, že univerzální vrtačka dnes neexistuje. Praktická je na baterky a současně jako šroubovák, i když fajnšmekr by volil šroubovák zvlášť. Na příklep a míchání malty bych spíš volil výkonější síťovou. Skutečně záleží na tom, co a jak často bude dělat, a kde to bude dělat.

Narex s dvoma rýchlosťami 900/1800ot.min (kedysi v modrom kufríku 280W/230V) ešte mám s komplet príslušenstvom, leštiacimi, brúsnymi kotúčmi, dokúpenou cirkulárkou na imbusák, sústruhom, ktorý sa dá použiť ako stojanová vítačka. Tiež mi nešetrní stolári pri obklade profilu na streche odpálili rotor a tak som si dal poslať od výrobcu dva do rezervy v roku 1991. Jeden som v ložiskách vymenil doma na kolene a jeden rotor mám stále v rezerve. Narex bol v tom čase jediný výrobok na našom trhu ČSSR, neexistovali žiadne tuzemské vítačky. Jedine na objednávku v Tuzexe.

Vo firme mám osem kusov týchto lacných a kvalitných vítačiek: Hecht 1065 /650W s plynulou reguláciou.

Nevýhoda: Sklúčidlá na vrtáky.

Sú ľahké, výkonné, dajú sa udržať jednou rukou. Chlapi ich nijako na stavbách nešetria. Pritom sa držia, sú bezporuchové. Ak sa náhodou rozbije, pokazí, kúpi sa nová. Tieto veci sa neopravujú.
https://vrtacky.heureka.cz/hecht-1065/specifikace/#section

Pre spratka a okolo domu zn., Hecht 1065, bohate stačí.

Osobne by som ale radil vrtačku s ručným uťahovaním vrtákov, bez skľučovadla.
Kukni sa po Heureke.cz.

Napríklad: https://vrtacky.heureka.cz/worx-wx314_2/specifikace/#section

Príklep ide ako máslo do tehly, tvárnice ale aj do betónu s vrtákom o priemere do 10mm. Osmička vídiový vrták si poradí aj s vibrovaným betónom.

Kdybych měl někomu kupovat vrtačku jako dárek a nevěděl co s ní bude dělat, tak
https://www.bosch-professional.com/cz/cs/products/gsr-12v-15-0601868101
Je to malý šroubovák akorát do ruky s možností bezpříklepového vrtání z profi řady Bosch, podle mě velmi povedený.

Schválně nehledám něco s možností příklepového vrtání, protože kvůli tomu by to bylo zbytečně těžké a ten příklep je tam i tak jen jako nouzovka. Takovou univerzální příklepovou vrtačkou (s omezovačem momentu pro šroubování) lze vyvrtat třeba osmičku díru do cihlové zdi, ale třeba beton ani náhodou nebo jen v krajní nouzi za cenu velké dřiny. To už je pak lepší koupit zvlášť bateriovou příklepovou vrtačku, buď taky profi nebo naopak low-cost pokud se vrtá jedna díra za uherský rok.

Ještě k tomu výběru, pokud je na levné vrtačce "klasické" sklíčidlo s utahovací kličkou tohoto typu
https://www.hobynaradi.cz/sklicidlo-na-vrtacku-klasicke-3-16mm-1-2-unf-mar-pol/
tak je velmi pravděpodobné, že to bude čínský krám s házivostí v řádu desetin. Pokud by s tím chtěl vrtat drobné věci (nějaká modelařina, elektronika) pak by to bylo nepříjemné. Tato sklíčidla se přestala vyrábět v průmyslové kvalitě (průmyslová sklíčidla jsou teď samoutahovací s příčně vedenými čelistmi a stojí řádově tisíce Kč za kus), což prakticky znamená, že všechno je už jen Čína :-) Doporučuji vybírat vrtačku s ručně utahovaným sklíčidlem, už tu na ni byl výše odkaz.

Já jsem v místním obchodě pro kutily koupil před deseti lety obyčejnou vrtačku na kabel, tehdy stála asi 7 stovek, značka Economy by Ferm. Už odvrtala pár děr do železobetonu, cihly, na nízký otáčky se s tím dá i šroubovat. Vydržela víc, než jsem si od ní sliboval. Na práce v bytě dostačující, na barák už by to asi nestačilo.
Takže když mu koupíš nějakou obyčejnou kabelovou Makitu, či Boschku, tak chybu neuděláš. K tomu prodlužovák, ať se s tím může tahat libovolně po bytě.

Akuvrtačka je sice příjemná, ale pokud chceš dělat i díry do betonu, potřebuješ příklep a dobrý výkon, takový vrtačky už stojí dost peněz. Navíc je tam nevýhoda, že akumulátory často omezují životnost vrtačky, což u kabelové nehrozí, ta bude fungovat do finálního opotřebení. Zato se s tím dá snadněji šroubovat, protože jsou to spíš většinou vrtací šroubováky, než vrtačky. Ale IMHO na to občasný sestavení nábytku z obchoďáku je to kanon na vrabce.

Něco takovýho:
https://www.alza.cz/hobby/bosch-gsb-13-re-d4725825.htm
má to dostatečný výkon a přitom velikost je taková, aby se s tím dalo i šroubovat.
K tomu sadu univerzálních vrtáků a sadu vrtáků do betonu (vidiáky).

Nemozem dopustit na tuto vecicku...Makita HR2470.
POuzivam cez 20 rokov, najprv dlho s pozicano, dnes uz asi 10 rokou s vlastnou. Prezila aj pady z 2-3m vysky, bez udrzby vrta dalej ako nova.
Model t je dokonca so sklucovadlom, cize mozes menit sds za neho.
Ak budem kupovat v buducnosti nejaku bude to prave model t, pretoze na klasicke vrtaky mam nejaku lacnotu a nechce sa mi vozit 2 vrtacky so sebou.

Osobně zastávám názor že pokud mladík je kutil a začátečník tak je téměř lhostejno jaký výrobce vrtačky to bude.V podstatě bych se vyhnul vrtačkám které jsou celoplastové .Běžná vrtačka příklep má,šroubovat se dá s ní taky a průměr vrtáku do 13 mm je dostačující.Dá se říci že to je ta univerzální co kluk využije.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru