Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mrkání LED žárovek

Ahojte,
V jednom pokoji máme šestiramenný lustr. Nic historického - nově koupený, moderní. Klasika s objímkami E27. Dosud v něm byly 40W klasické žárovky, pak nějakou dobu 40W halogeny. Vše fungovalo skvěle. Žádné stmívání, nic. Prostě jen vypínač.

V záchvatu úspornosti jsem do něj pořídil 6x LED 5W Emos. A ty mrchy "pomrkávaly" - tu a tam (několikrát do minuty) některá z nich (dělaly to možná tři z nich, těžko to vysledovat) na zlomek vteřiny pohasla. Myslel jsem si, že to je šitová značka LED, tak jsem je vrátil a místo nich koupil obdobné OSRAM. Jenomže ty se chovají úplně stejně. Taky mrkají.

Mám LED žárovky prakticky už v celém baráku (ale silnější, většinou kolem 11W) a ty tohle teda nedělají. A většinou různé "poloznačky" typu Emos. Kontroloval jsem snad všechno - kabeláž v lustru, vypínač... všechno OK. Barák je před pár lety kolaudovaný, nová instalace v mědi, nikdo poblíž nespouští žádnou cirkulárku ani nic takového.

Tak nevím - je to vlastnost malopříkonových LED? Nezbývá mi, než nakoupit kabelu LEDek a zkoušet tak dlouho, dokud nenarazím na neblikající? Nebo tomu pomoct nějakým předřadným filtrem na 230V? Byť si teda neumím představit, co by to vlastně mělo filtrovat.... Ještě bych mohl zkusit koupit stmívatelné LED, tam očekávám sofistikovanější elektroniku, která by si mohla s těmito stavy lépe poradit.

Díky předem za nápady.

loading...
Předmět Autor Datum
To vypadá na špatnýspoj někde v obvodu, nezbývá než vzít voltmetr a měřit, a na to si radši pozvěte…
ra20 18.09.2019 08:23
ra20
Ty co mrkají, tak vyzkoušet někde jinde, mimo lustr, jestli nebudou blikat, je závada asi v lustru.…
Zerozero 18.09.2019 10:50
Zerozero
Čím ovládáte uvedené světlo? Nemáte tam stmívání světla?
kpz3 19.09.2019 10:58
kpz3
Žádné stmívání, nic. Prostě jen vypínač.
Moas 19.09.2019 12:31
Moas
Nám tohle dělal vypínač s doutnavkou, stačilo doutnavku vyhodit...
rokator 21.09.2019 20:17
rokator
Však luster v svorkách (čokoláde) napoj na odbužírkovanú predlžovačku 230V/50Hz zo šaltra či iného z… poslední
Nuda 21.09.2019 21:03
Nuda

Ty co mrkají, tak vyzkoušet někde jinde, mimo lustr, jestli nebudou blikat, je závada asi v lustru. V lustru bliknou vždy současně, nebo náhodně některá? Pokud současně, je závada v přivodu k lustru.
Novější objímky nemají přívod na závitu, ale na samostatném kontaktu až za závitem. Někdy tento kontakt špatně doléhá na závit žárovky.

Však luster v svorkách (čokoláde) napoj na odbužírkovanú predlžovačku 230V/50Hz zo šaltra či iného zdroja v chalupe a uvidíš, kde máš bordel. Či v krabici alebo vo vypínači.

Toľká námaha s výmenou LED, to snáď nie je pravda. Kde to človek žije?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...