Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysoký tlak TUV u kotle Dakon, pojistný ventil vodu pouští ven

Dobrý den,
u kotle Dakon Dua 28 BK dochází náhle k situaci, kdy manometr na kotli ukazuje vysoký tlak a pojistný ventil následně po dosažení hodnoty přes 3 bary vypouští teplou vodu. Situace je obdobná i v případě, že je kotel vypnutý ze sítě, a voda tudíž není ani ohřátá. Kotel má vestavěný zásobník pro ohřev TUV, expanze je ok a natlakovaná, napouštěcí ventil vody do kotle těsní. Kotel v současnosti jede v letním režimu a okruh topení je pod kotlem navíc odpojen, tedy kohouty vstupní i výstupní topné vody jsou uzavřeny. Dále je třeba také uvést, že TUV bývá při odběru zakalená a má občas i nazrzlou barvu. Pokud se u kotle přes pojistný ventil voda odpustí, tak tlak pochopitelně klesne. Po uzavření poj. ventilu však začne opět stoupat, zabránit tomu však lze uzavřením přívodu studené vody z vodovodního řadu do kotle. Nevíte někdo o jaký problém by se mohlo jednat? Mám sice tip, ale rád bych znal názor někoho zkušeného... :)
Děkuji... :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jednoznačně prorezlý vlnovec v zásobníku. Poté se samozřejmě tlakuje topení na 3bar a začne pojišťák…
čechy 26.08.2019 21:16
čechy
Dobrý den, děkuji za reakci, i já tipuji právě na zásobník. :( Kotel i ohřev však překvapivě fungov… nový
JiTo 28.08.2019 09:50
JiTo
Již to tady bylo zmíněno několikrát. Vyber si kotel, ke kterému budeš mít nejvýhodnější servis (cena… nový
nerady 28.08.2019 15:12
nerady
Souhlasím s Nerady, v podstatě má ve všem pravdu. Kotel vybírat hlavně abyste měl v místě dobrý serv… nový
čechy 28.08.2019 19:06
čechy
Díky za odpovědi, v Praze a okolí by servis neměl být problémem. Jinak pro představu, jedná o dům, k… nový
JiTo 29.08.2019 08:47
JiTo
Tak průtokový kotel bych hned opravdu zavrhl. Má i ktakový specifický provoz ohřevu teplé vody a mus… nový
čechy 29.08.2019 19:20
čechy
Dobrý den, děkuji za informace i za původní "tip" na důvod problému s kotlem. Skutečně se jednalo o… nový
JiTo 31.08.2019 17:13
JiTo
Taky naprostý souhlas. Nejdůležitější je dostupnost servisu a náhradních dílů. Já volil 4 roky zpátk… poslední
Lukas1982 31.08.2019 19:17
Lukas1982

Jednoznačně prorezlý vlnovec v zásobníku. Poté se samozřejmě tlakuje topení na 3bar a začne pojišťák propouštět. Když se u tohoto kotle nekontroluje anoda, tak je proreznutí jistota. V zásobníku se většinou musí měnit v průměru po třech až čtyřech letech, jinak je zásobník v čudu. Výměna nového zásobníku cca. kolem 14000 Kč. Jelikož je to poměrně starý model, vůbec se oprava nevyplatí. I z toho důvodu, že již u dakonu dochází náhradní díly a díly z druhovýroby celkově mají problém se spolehlivostí.
Doporučuji výměnu kotle a vůbec se nezajímat opravou, nyní kodenzační kotle mají i lepší spotřebu.

Dobrý den,

děkuji za reakci, i já tipuji právě na zásobník. :( Kotel i ohřev však překvapivě fungoval s původní anodou bez zásahu v podstatě dvacet let... :) Pokud znáte tento kotel podrobněji, mohu se potom zeptat, jaký kotel byste mi případně doporučil jako jeho náhradu?

Děkuji.:)

Již to tady bylo zmíněno několikrát. Vyber si kotel, ke kterému budeš mít nejvýhodnější servis (cena, rychlost, vzdálenost), jelikož plynových kotlů je celá řada. Osobně bych šel do nějakého modelu, který je alespoň tři roky na trhu a má vychytané mouchy.

Souhlasím s Nerady, v podstatě má ve všem pravdu. Kotel vybírat hlavně abyste měl v místě dobrý servis pro vybranou značku. Značku doporučovat je těžké, kdo co dělá tak většinou doporučí. Za mě Vaillant. Konkrétní model a jak silný by měl doporučit topenář na místě, neznáme jak velký dům(byt) máte, kolik radiátorů( podlahovky),.............
Kotel s vestavným zásobníkem bych ale již nekupoval. Jsou s nimi po několika letech většinou problémy. To samozřejmě nikdo při prodeji neřekne. Je to napříč všemi výrobci. Nejlepší varianta je koupit samostatný kotel a pod jěj přidat zásobník. Nejlepší a nejspolehlivější kombinace když je pro sestavu místo. Jsou také průtokové kotle bez zásobníku. Ty v menším bytě fungují v pohodě, ale pro dejší rozvody vody, nebo v rodinném domě nedoporučuji.

Díky za odpovědi, v Praze a okolí by servis neměl být problémem. Jinak pro představu, jedná o dům, kde je celkem 12 deskových otopných těles + 2 žebříky v koupelnách. Odběrnými místy TUV jsou tedy dvě koupelny, přesněji 1x vana + 1x sprchový kout + 2x umývadlo v celkem dvou podlažích, takže průtokový ohřev by byl problémem...

Tak průtokový kotel bych hned opravdu zavrhl. Má i ktakový specifický provoz ohřevu teplé vody a musí se na něj někdy zvykat. Jak jsem již výše psal, doporučil bych samostatný kotel 20-28 Kw a pod něj 100 - 120 l zásobník.
Přesnou specifikaci musí doporučit firma na místě. Tady bez znalosti místních podmínekuž víc radit nejde.
Ještě takové menší doporuení, neřídit se jen podle ceny a nevybírat z nejlevnějších značek.
Vybírat zavedené značky.
V podstatě samostatný kotel když stojí pod 40000 kč tak dlouho nevydrží. Není možné použít kvalitní materiály pro jeho střeva.

Taky naprostý souhlas. Nejdůležitější je dostupnost servisu a náhradních dílů. Já volil 4 roky zpátky značku BAXI a jsem spokojený. Hlavně kdyby něco, tak mám servis 5 minut od domu. Předtím jsem měl kotel Therm a vydržel cca 16 let, takže taky spokojenost. Odešlo jen relé, stačilo za pár korun vyměnit, ale šel chudák na sběrný dvůr, chtěl jsem už něco novějšího.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru