Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zásuvka

Máš pravdu, ale právě proto jsem napsal to výše. Já i ostatní si uvědomujeme, že by to naprostý laik dělat neměl.
Ale také to, že by to bez rady udělal jistě hůře. Proto, aby to alespoň s nadějí dobře dopadlo, raději poradíme. Furt je to lepší, než aby to dělal po svým a možná nebezpečně.
Samozřejmě bych laikovi po internetu nedával návod, jak udělat celkovou instalaci v domě, včetně chráničů, proudových a jiných ochran a podobně. To už by fakt přesahovalo rámec poradny a zřejmě vedlo k mnoha omylům.
Ale na druhé straně, montáž zásuvky není zase tak složitý elektrikářský problém a když se i laik zeptá, jak to má být, a podle rady to udělá, tak možnost zcela chybného zapojení je opravdu velmi malá.
Výměna, nebo montáž zásuvky je i mezi laiky natolik známá věc, že to i laik bez problémů udělá.
Když si ale není zcela jistý a zeptá se, je to jedině dobře.
Já například také dělám věci, ve kterých jsem laik. Také bych to tedy neměl dělat, například opravu něčeho na autě. Nemám v tomto směru žádnou odbornou kvalifikaci. Přesto to jako laik dělám. A když si s něčím nejsem jistý, tak se odborníka zeptám. A to je myslím taky dobře.
Kdyby všechny práce, které se považují za odborné, vždy dělali jen kvalifikovaní odborníci, tak zanikne (a bohužel zvolna zaniká), to že Češi (i Slováci) jsme národ kutilů.
Kutil, jak si to slovo občas někdo vysvětluje neznamená jiný název slova břídil. Často takový kutil i jinak odbornou práci,třeba s pomocí rad, dělá mnohem pečlivěji, než někdy vyškolený odborník, který to odflákne. Někteří kutilové, i bez škol, někdy mají samostudiem a praxí až neuvěřitelné znalosti. Příkladem mohou být třeba radioamatéři. Často nemají elektro kvalifikaci. Přesto dokáží konstruovat složité radiostanice, včetně síťových zdrojů, napájecích soustav převaděčů a podobných zařízení. Vlastně jsou to laici. A přesto zařízení jsou na vysoce odborné úrovni. Prostě proto, že je to baví. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny