Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelná pojistka u bojleru není zapojena

Provozovat bojler bez tepelný pojistky je dost nebezpečný. Na školení tlakových nádob nám školící objasňoval princip, kdy bouchne bojler. Myslel jsem, že je to při ohřívání a nefunkčním termostatu a pojistném ventilu, ale stačí k tomu prý jen spečený termostat a chybějící tepelná pojistka: Při ohřevu dojde k odpouštění vody pojišťovákem při jejím roztahování. Když se ale voda přehřeje spečeným termostatem, je pořád v kapalném stavu. Jakmile se ale pustí teplá voda z baterie, uvolní se skokově tlak a vznikne podobný efekt, jako při otevření lahve se sodovkou - uvolní se plyny ve vodě a s přehřátou párou skokově zvětší svůj objem a vytvoří tlak, který pojistný ventil není schopen odvést, protože je umístěn na straně vody dole v bojleru a je tedy limitován kapalinou, ne plyny, které by odvedl snadněji.

Tepelná pojistka může vypadávat ze dvou důvodů:
1) je vadný termostat a vypíná příliš vysokou teplotu
2) je vadná pojistka a vypíná příliš nízkou teplotu

Řešení: Snížit teplotu na termostatu asi na 50% a pojistku nahodit. Pokud při ohřevu vypadne a teplota nedosahuje 80C, je vadná pojistka - vypíná příliš brzy. Pokud teplota přes snížení na termostatu je blízká 80C, je vadný termostat.

Závěrem: Tepelná pojistka vypíná oba póly tělesa (230V) a nevrátí se do pracovní polohy po vychladnutí sama - je nutný ruční restart. Tím je zaručena kontrola funkce. pokud by se použil místo pojistky druhý termostat, není zaručeno, že se uživatel dozví o špatné funkci - termostat se sám po vychladnutí zapne. Termostat navíc není natolik zabezpečen proti špatné funkci.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny