Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záložní zdroj pro napájení oběhového čerpadla plynového topení.

Máme k topení plynový kotel s oběhovým čerpadlem.
Manželka padla na tenhle článek
https://www.idnes.cz/technet/technika/powerbanka-jackery-umi-napajet-bezne-230v-spotrebice-solar-saga-ji-dobije-ze-slunicka.A190802_092313_tec_technika_nyv
a zajímalo ji, jak dlouho by plně nabitá powerbanka dokázala pohánět oběhové čerpadlo, aby plynové topení v zimě při výpadku proudu topilo.
Já jsem to zatím nepočítal ale domnívám se, že maximálně několik hodin, a to bychom vydrželi i kdyby topení po tu dobu netopilo. IMHO lepší by bylo pořídit si benzínový agregát, v případě delšího výpadku proudu by bylo možné doplňovat benzín vycucávaný z auta.

Jak jsem to převaloval v hlavě, napadlo mne (čistě teoreticky, zatím jsme nezažili tak dlouhý výpadek proudu a doufám, že ani nezažijeme tak to nebude potřeba řešit), jestli by nebylo možné pořídit si měnič 12Vss/230V,50Hz, připojit ho do auta na 12V rozvod, auto nechat brblat na volnoběh a na ten měnič připojit plynový kotel.
Jak píšu, jde o teoretickou úvahu, tak mne zajímá, zda by to mohlo fungovat, neřeším co by to znamenalo pro ekologii a jestli to není proti nějakým předpisům.

Zkoušeli jste někdo něco takového třeba jako zdroj na chatě kam nevedou dráty? U starších aut kde bylo dynamo by to asi nešlo (vybilo by to akumulátor), myslíte, že u nových aut by to při volnoběhu alternátor utáhnul?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny