Předmět Autor Datum
Nepouzivany bojler,privod vody uzavreny a zacal kapat pojistovak z niceho nic?
Kenav 13.07.2019 18:58
Kenav
Především bych tipnul na vadný napouštěcí ventil. Pokud vím, tak bojlery Dražice mají výstup teplé v…
czcharlie 13.07.2019 19:09
czcharlie
Poistný ventil sa dá utiahnuť ak povolíš veľkú kontra matku pod šedým plastovým deklom. Musíš zhora…
Nuda 14.07.2019 06:39
Nuda
Pokud je přívod vody uzavřen a přesto pojistný ventil odkapává, může to znamenat jen že je uzavírací… poslední
Zerozero 14.07.2019 08:41
Zerozero

Především bych tipnul na vadný napouštěcí ventil. Pokud vím, tak bojlery Dražice mají výstup teplé vody shora (logicky - u dna je voda studená) takže moc jí vykapat nemůže. Teprve po vyloučení chyby ventilu studené vody bych řešil pojistný ventil jestliže bojler není používán. A v takovém případě bych vůbec uvažoval o odpojení bojleru a zaslepení přívodu vody dřív než dojde k jeho havarii.

Poistný ventil sa dá utiahnuť ak povolíš veľkú kontra matku pod šedým plastovým deklom. Musíš zhora odskrutkovať tiež ten čierny plastový otvárač na manuálne popustenie tlaku. Dotiahnutím kovového telesa sa zvýši tlak na pružinku, ktorá tlačí na sedlo.

Pracovný tlak ventilu je továrensky nastavený v rozmedzí cca 5-6bar, ale dá sa mierne zvýšiť, pri vyššom tlaku začne pružinka automaticky prepúšťať vodu do odpadovej trubičky.

Ak máš vadné (spuchrené) tesnenie v sedle tlakového ventilu, bude jeho dotiahnutie márne.

Je možné, že sedlo s tesnením je iba zanesené vodným šutrom, pieskom, a ten robí galibu, že púšťa vodu.

Dnes sa tieto oplastované "opachy" ventilov, dodávané v cene spolu k bojlerom nevyrábajú, dostaneš ich kúpiť nové, celometalické. V princípe pracujú rovnako.

Pokud je přívod vody uzavřen a přesto pojistný ventil odkapává, může to znamenat jen že je uzavírací ventil přívodu vody vadný. Podle foto to vypadá, že je tam nějaký kulový ventil v plastovém provedení. Nevím, jaká je splehlivost takových ventilů. Zkusil bych ventil několikrát otevřít a zavřít, je li to možno tak s otevřeným výtokem teplé vody. Ventil by se mohl propláchnout a znovu sednout do těsnění. Pokud by to nepomohlo, tak jedině vyměnit.
To samé provést s puštěnou vodou do bojleru s pojistným ventilem. Propláchnout několikrát otočením růžice ručního proplachu na vrchu pojišťováku. Ale pokud se bojler nepoužívá a je trvale uzavřen, není to podstatné. Ale nutné,pokud by se bojler uváděl do provozu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru