Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zatuhlá páková baterie

Dobrý den,

Nad umyvadlem v koupelně mám pákovou baterii. Teda, není to ta klasická nahoru/dolů, protože by se tam nevešla. Páka je směrem dolů, kterou se hýbe dopředu/dozadu.

Bohužel, v poslední době je nějaká zatuhlá. Funguje dobře, ale těžko se s ní hýbe.

Pákové baterie už bylo nutné nejednou vyměnit, ale protože fungovala špatně. To, že by byla zatuhlá, se nikdy nestalo.

Očividně to potřebuje promazat, ale nikdy jsem to nedělal, takže nevím, jak přesně.

Prosím o radu.

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Občas pomůže otevřít vodu naplno a projet opakovaně ze studené na teplou. nový
čumil old 10.07.2019 19:37
čumil old
Ak sa kartuš "pákovej baterky" správne udržuje, vydrží večne, prežije majiteľa. Osobne mám vaňovú p… poslední
Nuda 12.07.2020 09:36
Nuda

Ak sa kartuš "pákovej baterky" správne udržuje, vydrží večne, prežije majiteľa.

Osobne mám vaňovú pákovú ešte z čias hlbokého boľševika, tuším armaturka Myjava, s tým malým okom "teplá-studená" na vrchu páčky. Dodnes ide ako malina, ľahko, minimálne 36 rokov permanentného používania bez výmeny tesnenia a Kartuše. Po nežnej nehe začali úspešní, z poľitického rozhodnutia komunistickí mafiáni, s.r.o., a.s., przniť výrobu kartuší. Lúza zlodejských boľševikov, eštébákov, udavačov, spevákov, čašníkov a iné biele kone KGB_MGIMO_CCCP mafie sa dostala k úspešnému podnikaniu po "nežnej nehe" a tak to celé hospodárstvo vo V4 vypadá, po komunisticky, od deseti k pěti.

Kartuš sa sama zabrusuje, keramické plochy sa čistia od vodného šutra a iného bordelu ak je správne usadená a dotiahnutá v sedle. Jedine spodná, tesniaca trojdierová guma pod Kartušou môže časom spuchrieť.

V tvojom prípade je zrejme zanesená Kartuš vodným šutrom.

Namoč Kartuš do kuchynského octa 10% a nechaj ju aspoň 12 hodín ponorenú vo vlažnom octe max 50°C. Potom ju opláchni.

Mazanie vnútra Kartuše:

Kartuše sa nesmú mazať žiadnymi olejmi na báze destilátov vyrobené krakciou ropných produktov, lebo tieto zničia veškeré trecie plochy, gumy, dokonca ničia aj samotný silikón telesa Kartuše. (Je to obdobné, ako keby niekto mazal prachovky, tesnenia v brzdovej sústave vozidla prípravkom WD40 alebo inými minerálnymi či syntetickými vazelínami vyrobené z ropy. Gumy sa zničia, roztiahnu, začnú puchrieť, zmenia fyzikálne a mechanické vlastnosti).

Kartuš, trecie plochy vnútri kartuše a tesnenia sa môžu mazať výhradne natlačením do vnútra stuženou silikónovou vazelínou alebo čistou teflónovou vazelínou bez iných prímesí. Tieto sú potravinársky neutrálne, nezávadné. Silikónová do teploty 120°C, teflonová do 230°C. Tlak vody ich beztak v prebytku vyrazí z batérie von do výlevky dresu. Tieto vazelíny neškodia pri požití lebo ich molekulárny reťazec je nekonečný, neuzatvorený, čím iba v prípade konzumácie (namastený chľebíček so silikónom) prefičí cez tráviaci, zažívací trakt bez efektu poškodenia slizníc alebo rozloženia kyselinami s vniknutím do krvného obehu "k premazaniu kĺbového aparátu".

Osobne mám velice dobré skúsenosti na mazanie zvrškov batérií, závitov k filtrácii vody, pákových batérií mazanie tesniacich gúm aj pod prachovkami brzdovej sústavy tento xindel:
https://eshop.neruda-servis.cz/cz/e-shop/999458/c12156-autochemie/plasticke-mazivo-silikonove-silikonova-vazelina.html

Nesmú mať vazelíny žiadne prímesy s obsahom molybdénu, lítia apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru