Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zatížení střechy

Dobrý den,

mám na chalupě sedlovou střechu o sklonu 21 stupňů. 11m (délka uvnitř místnosti) dlouhé vaznice (15x15cm) jsou v polovině délky podepřeny jedním sloupkem. Krokve jsou od sebe cca 84cm. Žádné kleštiny tam nejsou a vzhledem k nízkému obytnému půdnímu prostoru tam být nemůžou.
Došlo k výměně stoletého prkenného bednění za o dost těžší osb 22m s perem. Váhově jsem i s krytinou v rozdílu cca 1000kg na 96m2 střechy oproti původní. Chtěl bych se zeptat, může mít vliv na rozložení váhy položení desek v provázaném stavu a v zasunutých perech? Myslím tím, že zatížení v nejslabších místech třeba nemusí být tak velké a je soustředěné do míst u obvodového zdiva a vaznic, kde jsou sloupky. Říkám si, aby na 5,5m vaznici nebylo těch 250kg moc a navíc aby se celkově střecha nepohnula. Zatím po roce nepozoruji žádné praskliny ani pohyb pozednic a vaznic.
Před výměnou nás toto nenapadlo, náhodou jsem se o těchto problémech dočetl, tak teď mám obavy.

Předmět Autor Datum
Tady ti to asi nikdo neřekne. Můžeš povolat statika a ten ti to spočítá. V podstatě si zvýšil zatíže… poslední
nerady 07.07.2019 20:43
nerady

Tady ti to asi nikdo neřekne. Můžeš povolat statika a ten ti to spočítá. V podstatě si zvýšil zatížení o cca 10 kg na metr čtvereční což by nemělo být zásadní. Nevím v jakém pásmu máš chalupu (dle toho se počítá konstrukce krovu) a zda můžeš v zimě pokud napadne hodně sněhu tento odstranit. Osb desky pokud jsou kvalitně přidělány zase trochu zpevní celou konstrukci oproti prknům. Ještě ke statikům můj kolega stavař prohlašoval, že jsou dva druhy. Statik po.era a statik haur. U prvního se nedoplatíš co tě bude stát zpevnění konstrukce a u druhého nevíš zda ti to někdy nespadne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru