Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak jednorázově oříznout stoh cca 100 listů?

Hezký den, jak jednorázově oříznout stoh cca 100 listů gramáže 80-100 g/m2? Těch stohů budou postupem času desítky. Páková řezačka s fixací listů vychází od 10000 Kč výše a zvládne jen desítky listů. Lze to do začátku nějak zvládnout svépomocí? Jak se ořezávají knihy při profi výrobě a jak to dělá malé knihařství? Předem děkuji za vysvětlení a rady. :beer:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když jsem to naposledy potřeboval, tak jsem dal novou čepel do lámecího nože, listy jsem upnul mezi… poslední
ml1 24.06.2019 13:22
ml1

Když jsem to naposledy potřeboval, tak jsem dal novou čepel do lámecího nože, listy jsem upnul mezi dvě dřevěné lišty svěrkama (ocelové hranoly by byly jepší, ale nenašel jsem ani ocelové pravítlo), no a potom jsem přejížděl tím lámacím nožem tak dlouho, až jsem proříznul celý stoh (cca 50 listů 80g + desky 250g, těch 50 listů bylo dané tím, co prošije sešívačka tj. 25 listů). Podruhé jsem zkusil řezat celý stoh najednou, lámací nůž ho prořízne (má tendenci zahybat, ale to se dá vykompenzovat přítlakem, ale ne moc, aby se nezařezával do toho dřeva), ale chce to velkou sílu a proti té síle je reakce, která narušovala to upnutí (nenašel jsem pořádné svěrky a dělal jsem to prakticky na koleně), tak jsem toho nechal asi v třetině a zbytek dodělal dříve popsaným způsobem (přičemž mi nůž podříznul, takže výsledek neni tak pěkný, ořízka je v jednom místě vyklenutá dovnitř). Výsledek pro domácí potřebu je dostatečný, no kdybych to nedělal na koleně ale na nějakém stole s pořádným vybavením, tak by to při troše cviku dalo nějaký lepší výsledek, ale dělal jsem to dvakrát možná třikrát a vždy jsem improvizoval.

Řezačka na jednotlivé listy se dá sehnat určitě levněji, ale také mě překvapilo, že to moc levné neni, i něco jako lámací nůž s vedením (pružným, až tak že řeže do mírného oblouku) a podložkou začíná na 300, kolečková řezačka bitelnější konstrukce potom na 1000 (ale ta je na 5 listů), podobně na tom budou pákové ale to je všechno tak na nějakou domácí práci. Ale nějaké těžkotonážní stroje to snad ani v normálním papírnictví nemaji, to se asi nevybírá z regálu, i když děrovačky a sešívačky na stovky listů jsem viděl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru