Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak tlustý beton pod práh?

Zdravím.
V bytovém domě se měnily dveře z chodby domu do bytů.
A teď si každý sám musí dodělat práh. Práh/dřevo 90 cm dlouhé koupím, něčím nalakuji,...
Jenže co pod něj? Podlaha je skoro rovná. Na chodbě domu je dlažba. Futra jsou plechová, takže dole je vystouplý pás o šířce těch 90 cm a hloubce 3cm? ( rozměry hádám. nejsem doma ).
Stačí koupit hluboký práh 90x ?10 cm? a pod jeho plochu dát vrstvu betonu tloušťky 2 cm? Nebo je lepší silnější vrstva a třeba pár hmoždinek svisle do podlahy a nechat vyčnívat hlavičky vrutů, aby ten beton měl na čem držet? Nebo jinou hmotu?
Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Však osekaj precízne do požadovanej hĺbky betón, daj si u stolára na mieru vyrobiť z tvrdého dreva (… nový
Nuda 10.06.2019 15:58
Nuda
Priečka by mala byť pod úrovňou podlahy tak, aby sa prah dal položiť priamo na podlahu. Podľa tvojho… nový
ok 10.06.2019 16:01
ok
To jako trci tri centaky do vejsky ta pricka? To je na zabiti prislusnych zedniku. Pokud jen lezi n… nový
Umfa 10.06.2019 18:20
Umfa
máte foto? nový
milan.cukrar 10.06.2019 18:50
milan.cukrar
Kdysi jsem to řešil tak, že jsem u vstupních dveří dal dva práhy na sebe. Ale jak píše Milan chce to… poslední
nerady 10.06.2019 19:10
nerady

Však osekaj precízne do požadovanej hĺbky betón, daj si u stolára na mieru vyrobiť z tvrdého dreva (brest, buk, dub) masív prahu, ktorý zapasuj do podlahy. Podlep drevo nejakým stavebným lepidlom určeným do pištole.

Týmto spôsobom môžeš získať bezbariérový priechod medzi zárubniami, prípadne bude medzi zárubňami iba malý zlupok, aby spodok uzatvorených dverí lícoval tesne s prahom.

Osobne tiež nemám prahy, kto by sa o ne podkýňal, škobrtal. No a čo ak budem časom pripútaný na vozík?

Dnes lepidlá držia lepšie, ako hmoždínky. Len ich priraz na doraz do podlepeného lôžka, napríklad vercajom známym pod pojmom: GUKLA (gumené kladivo).

Priečka by mala byť pod úrovňou podlahy tak, aby sa prah dal položiť priamo na podlahu. Podľa tvojho popisu však ty máš futrá položené na podlahe a nie zapustené do podlahy. To je problém, výška schodku ti vyjde min. 5cm (3cm priečka plus 2cm prahová doska). Ja som taký problém riešil tak, že priečku som vyrezal (mohol som si to dovoliť, futrá mám zabetónované). Skús to tiež tak. Ak nemáš zabetónované futrá, tak ich nejakým spôsobom upevni proti roztiahnutiu a presne odrezaná prahová doska potom zabezpečí to, aby sa spodná časť futier nepohla zo svojej polohy.
Iný postup by bol taký, že obložíš priečku hranolmi rovnakej výšky (3cm) a z vrchu pripevníš tenkú lištu cca 5mm, ktorá prekryje celú konštrukciu. Vhodná povrchová úprava urobí vzhľad taký, že to bude pôsobiť ako masívna prahová doska hrúbky cca 3,5 cm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru