Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Světlo s PIR čidlem: jak spínat "za větší tmy"?

Mám tohle světlo, funguje dobře. Až na to, že spíná zbytečně za světla (tj. ještě ani není šero, natož tma). Rozmontoval jsem ho a u PIR čidla je zapojen LDR (rezistor řízený světlem).

Je docela hloupý to přiznat, ale nedaří se mi multimetrem změřit jeho odpor - občas se mihne na displeji hodnota, ale jinak jsem zřejmě mimo rozsah.

Pro představu je v tomto článku zobrazena závislost odporu na osvětlení.

Moje úvaha je tedy taková: při stmívání (odpor LDR narůstá) světlo sepne při určité hodnotě odporu toho LDR (možná je tam dělič LDR + R, kdo ví?). Takže bych tu hodnotu snížil paralelně zapojeným rezistorem k tomu LDR tak, aby výsledná hodnota byla menší a světlo seplo až při nižším osvětlení, tj. za větší tmy.

Ovšem, jak odhadnout hodnotu toho paralelního odporu? Bez možnosti správně změřit odpor toho LDR za různých světelných podmínek. Ach jo.

Má někdo nápad/zkušenost/myšlenku?

Předmět Autor Datum
A merite opravdu primo ten ldr? Neni v serii s nim treba kodan? To pak multimetr takhle blbne. nový
Umfa 09.06.2019 18:36
Umfa
Nebádal jsem do "hloubky", ale co takhle zjistit konkrétní zapojení čidla, zda je tam ten rezistor a… nový
George63 09.06.2019 23:53
George63
Co tě vedlo k pořízení čidla, které neumožňuje nastavení úrovně okolního světla pro sepnutí? Nechci… poslední
Moas 13.06.2019 06:40
Moas

Nebádal jsem do "hloubky", ale co takhle zjistit konkrétní zapojení čidla, zda je tam ten rezistor a pak metodou "pokus-omyl" zkusit osazení jiných hodnot tohoto seriového rezistoru. Takto jsem prováděl třeba přenastavení naprogramované hodnoty u řídícího technologického procesoru, který byl ve své funkci ovlivňován čidlem tepelným-termistorem. Stanovení požadované hodnoty, pro potřebné nastavení požadované funkce, jiným způsobem (výpočtem a pod.), vzhledem k nedostatku dalších údajů, možné nebylo. ;-)

Co tě vedlo k pořízení čidla, které neumožňuje nastavení úrovně okolního světla pro sepnutí?
Nechci se tě dotknout, ale nedáš sem radši fotku vnitřností, jestli "LDR" je opravdu fotorezistor a ne něco jiného?

Pokud si jsi jistý, že je to fotorezistor a nedaří se ti změřit, tak nejjednodušší by bylo ho asi vypájet a změřit mimo dps. A nebo - pokud je na dlouhých nožičkách, tak "na dobytka" prostě jednu nohu přeštípnout, změřit si a pak "kapkou cínu" zase spojit.

btw leccos by se možná dalo vydedukovat ze samotné DPS, velmi často se používá stejná DPS pro různé modely zařízení a mohou tam být už připravené pozice pro regulační prvky, z toho by se dalo něco odvodit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru