Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odběr z 1 ze 2 v sérii zapojených aku.

Zdravím, potřebuji poradit. Mám elektrický vozík a v něm dva gelové akumulátory v sérii, takže 24 V / 100 Ah. Chci si na vozíku vyvést USB a autozapalovač na nabíjení modelů ap. Na to potřebuju ale jen napětí z jednoho aku, tedy cca 12 V. Když budu odebírat proud jen z jednoho akumulátoru, nerozhodím je ? Aby to pak nebyl problém při nabíjení. Nabíječka je FILON FUTUR 24V 12A. Já myslím, že je nějak rozhodím a že bych to dělat asi neměl. Možná bych mohl využít těch 24 V jenže to bych musel mít něco na snížení napětí a to by asi zase zbytečně žralo proud, ne? Že bych použil něco takovýho : https://www.autio.cz/27202-linearni-menic-napeti-2412-10a.html Píšou tam účinnost 91%. Což bych těch cca 10% ztrát mohl nějak ustát. Díky za postřehy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen nabití jedné, dvou baterií na jeden cyklus nabíjení vozíku by nemělo baterie až tak moc rozhodit…
Zerozero 03.06.2019 11:58
Zerozero
K tomu měniči se stále více kloním. Je lineární a spínanej. Někde u toho lineárního uvádějí tu účinn…
Kiksfix 03.06.2019 12:32
Kiksfix
Když chcete udělat ze 24V 12V tak je účinnost lineárního naprosto jasná, je to přesně 50% protože tě… poslední
ml1 03.06.2019 14:08
ml1

Jen nabití jedné, dvou baterií na jeden cyklus nabíjení vozíku by nemělo baterie až tak moc rozhodit.
Ale pokud by se jednalo o více nabíjení mod. baterií, z jedné baterie,mohlo by k většímu rozhození dojít. Nejjednodušší by asi bylo použití měniče 24/12V, ztráty by nebyly nijak velké.
Trochu krkolomné, ale použitelné by bylo, ke každé baterii připojit mini digi voltmetr (za pár korun Čína), a vývod od baterí k USB a mod. nabíječce zapojit přes přepínač.
Potom jednodušše nabíjet mod. baterie z akumulátoru s vyšším napětím, nebo střídavě z jednoho a druhého. :puff: (stačilo by použít jen jeden voltmetr, zapojený za přepínač).

K tomu měniči se stále více kloním. Je lineární a spínanej. Někde u toho lineárního uvádějí tu účinnost 91% jinde píšou, že lineární je méně účinný, že má účinnost kolem 50 %. Že spínanej je účinnější. Čemuž bych i věřil jenže spínanej, že zase může rušit nějakou elektroniku, což by na letišti mohlo u letadýlek na vysílačku i vadit. Ale nic o tom samozřejmě nevím. Takže to vidím na nějaký levnější spínaný měnič bez aktivního chlazení. Něco takovýho.
https://www.autio.cz/20148-spinany-menic-napeti-z-2412v-10a.html

Když chcete udělat ze 24V 12V tak je účinnost lineárního naprosto jasná, je to přesně 50% protože těch přebytečnějch 12V vám přemění na teplo. U spínaných zdrojů se naopak pod 90% moc nejde alespoň poslední dobou, kdy se na to dost kouká.

Já teda mám zkušenosti s něčím takovým
https://www.gme.cz/dc-dc-menic-mean-well-sd-100b-12
jen v provedení ze 12V (9..18) na 12V (přesně) a na 5V. Tam mě překvapila právě dost malá účinnost (slibuje se 75%), a ještě víc odběr běz zátěže (skoro ampér). Za to i při plném proudu a ještě zvýšeném zase tolik netopil. Odezva na pulzy byla taky slušná. Rušení jsem neměřil, to bych asi v reálné místnosti nenaměřil, pokud by to nějak výrazně nerušilo (také o tom moc nevím, ale tehdy ještě žil kolega, který to nádobíčko na měření rušení uměl obsluhovat, ale i s ním jsme jindy spíš našli mapu vysílačů VKV než nějaké rušení a to i když jsme věděli, že je).

Mimochodem k ručení u toho Vašeho tam máte homologační prohlášení o EMC.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru