Předmět Autor Datum
8,4V je napětí, předpokládám, že chceš výsledné napětí. LiOn články mají 4.2V v nabitém stavu, jmeno…
Jan Fiala 19.05.2019 12:14
Jan Fiala
Ano asi tak nějak si to představuji mohl bych poprosit o teoretický nákres. Mám to do jednoho modelu…
12123 19.05.2019 16:04
12123
Zapojení je provedeno skoro tak, jak máš na Tvém náčrtu. Ale vždy jsou dva články propojeny paraleln… poslední
George63 20.05.2019 08:38
George63

8,4V je napětí, předpokládám, že chceš výsledné napětí.
LiOn články mají 4.2V v nabitém stavu, jmenovité napětí je 3.7V. Těch 8,4 moc dlouho nevydrží.

Standardní zapojení je 2 a 2 paralelně a pak ty dvojice do série a k tomu přidat 2s BMS obvod, který to celé bude hlídat.

Ano asi tak nějak si to představuji mohl bych poprosit o teoretický nákres. Mám to do jednoho modelu auta původní baterie jsou stejné s max nabytím 4.2V, 2 kusi se sériovým zapojením z balančním zapojení tak aby baterie dostávaly stejný proud a nenabíjela se jedna od druhé.Proto mě napadlo serieparalelní zapojení aby 2 baterie docílili proudu 8.4V a další dvě přidávaly na ampérech,zvýšily celkovou výdrž.

Zapojení je provedeno skoro tak, jak máš na Tvém náčrtu. Ale vždy jsou dva články propojeny paralelně (propojeny jejich plusy a mínusy) a pak tyto dvě dvojice jsou zapojeny do serie (vývod z první dvojice - na přívod druhé na +). Balncer pak má přívod (společný s vývodem) na nějž připojíš na bod plus, plus těch prvních dvou baterek a na bod mínus, mínus těch druhých dvou baterek. Na balanceru je pak třetí bod, označený 4,2 V a na ten připojíš tu propojku + a - mezi těmi dvojicemi do serie spojenými. Omlouvám se, nechtělo se mi kreslit, ale snad jsi to pochopil.:-D
P.S. Ale pleteš trochu pojmy. 8,4 V je napětí (to zvyšuješ spojením baterií do serie) kapacitu pak zvyšuješ spojením baterií paralelně. Proud si vezme zařízení dle své "potřeby". A paralelní zapojení (zvýšení kapacity) pak zajistí, aby zařízení mohlo odebírat, požadovaný proud, po delší dobu.
Pokud jsou zapojeny LiIon články do serie, musí být "hlídány" (nabíjení i vybíjení) balancerem PBC-BMS.
Pokud jsou zapojeny paralelně, nejsou "hlídány" nijak, ale je potřeba, aby byly, pokud možno, s přibližně shodnými parametry kapacity a vnitřního odporu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru