Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kapacita baterii podla sposobu zapojenia

Teraz ste ma trochu domotali. Zoberme si ako spotrebic vykonnu LED baterku, ktora moze byt napajana paralelne a druhu taku istu, napajanu seriovo. Zaujima ma ktora vydrzi dlhsie svietit s ohladom na konfiguraciu baterii.

Předpokládejme, že obě baterky budou mít stejný odběr (budou svítit stejným světelným výkonem). Pak obě vydrží svítit stejně dlouho.
Aby svítily stejně, bude žárovka na nižší napětí odebírat vyšší proud, ta se žárovkou na vyšší napětí bude odebírat nižší proud.

Sériové zapojení se používá z jednoho prostého důvodu - potřebuješ slabší dráty v cívkách. To se týká motorů vrtaček, sekaček atd. S vyšším napětím výrobci jednak ušetří na drátech, druhak jsou schopni dosáhnout trochu vyšší účinnosti. Nevýhodou sériového zapojení článků v baterii je to, že nejslabší článek ovlivňuje celou baterii.
Když budeš mít 10 LiOn článků v sérii a jeden degraduje s kapacitou na polovinu, tak při sériovém zapojení máš celou baterii prakticky s poloviční kapacitou, protože BMS (obvod, který hlídá články) nedovolí vybít ten jeden špatný článek pod určitou úroveň aby se nezničil a odpojí celou baterii.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny