Předmět Autor Datum
Jestli jde jen o sražení hrany, stačí smirkový papír nebo brousek.
karel 20.04.2019 10:27
karel
Jemný brúsny kotúč na stopke, trebárs upnúť na vŕtačku s plynulou reguláciou. http://www.emeltools.…
Nuda 20.04.2019 10:43
Nuda
Použití kotouče v úhlové brusce ani stopkovou brusku bych moc nedoporučoval. Při vyšších obrátkách h…
Zerozero 20.04.2019 11:34
Zerozero
Žádné blbosti s bruskou a kotouči, akorát hrozí, že mikrostřepinka skla vlítne do oka a může přijít…
Rce 20.04.2019 18:03
Rce
On to tak dela i muj sklenar. Funguje to velmi dobre.
bahno 21.04.2019 07:59
bahno
Super. Díky moc za tipy zkusím ten smirek a ten klasický brousek. Uvidíme snad to bude stačit. Ještě…
Python1 20.04.2019 21:10
Python1
Ja som brusil takým kvadrom, z každej strany iná zrnitosť. Ľavom s vodou, na to položiť sklené polič…
Truhlik 20.04.2019 22:50
Truhlik
Ano, je důležité brousit to za mokra, hodně vody. Je to jemnější, a hlavně neodletují případné štěpi… poslední
Trilobit 28.04.2019 08:26
Trilobit

Jemný brúsny kotúč na stopke, trebárs upnúť na vŕtačku s plynulou reguláciou.

http://www.emeltools.sk/produkty/diamantovy-brusny-kotuc/

https://www.tozan.eu/dielna/naradie/brusny-a-rezny-material/brusne-nastroje-na-stopke/

Podmienka je pomalé otáčky a sklo položiť na vrstvu hrubej deky na celú plochu stola. Viac ako 200 ot.min. by mohlo spôsobiť nárazmi rupnutie skla pri nesprávnom podklade skla a silnejšom tlaku na brúsku.

Sklenári brúsia hrany v obrátenom garde, hranu skla pod 45° položia na veľký brúsny horizontálny kotúč a jazdia so sklom po brúsnom kotúči držiac tabuľu skla v oboch rukách pod uhlom, aby sa strhla hrana.

Použití kotouče v úhlové brusce ani stopkovou brusku bych moc nedoporučoval. Při vyšších obrátkách hrozí vibracemi prasknutí skla a při malých obrátkách to jde pomaleji než ručně. Navíc se to špatně udrží, aby to bylo rovnoměrné. Nejlepší je kousek prkénka a smirek asi 400. (ne skelný papír, co je na dřevo). Smirek ohnout přes prkénko a dlouhými tahy brousit přes hranu skla po délce. Jde to rychleji, než to vypadá. Ostrost hrany se obrousí už na několik tahů. Lze tak udělat i pohledové obroušení ve větším rozsahu, ale jak se broušená plocha zvětšuje, jde to už pomaleji.
Zkosenou hranu skla (do nábytku), jsem také udělal pomocí vibrační ploché brusky. Sklo položil na stůl na deku, okraj skla na hraně stolu. Sklo zvrchu držel rukou aby neujelo. Pod 45stupni jsem brousil vibračkou po hraně skla, smirek asi 500. Jezdit po celé délce hrany tam a zpět, nezůstávat na místě, aby se sklo neohřálo a neprasklo teplem. Vodní smirek lze namočit. Netlačit. Vibrační bruska má smirek podložený gumou, proto nevznikají tvrdé rázy, kterými by mohlo sklo prasknout.

Žádné blbosti s bruskou a kotouči, akorát hrozí, že mikrostřepinka skla vlítne do oka a může přijít o oko. Klasický krborundum brousek, za korunu (no dneska tam za stovku) kousek. Prostě to přetáhnout párkrát brouskem na kosu a šmitec. Odzkoušeno, často jsem to tak dělal osobně.

Ja som brusil takým kvadrom, z každej strany iná zrnitosť. Ľavom s vodou, na to položiť sklené poličku a brusil.... Ináč mi to strašne brnelo a rezonovala, ale jak sa to položilo v podstate na tu vodnú hladinu, paráda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru