Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Impedance smyčky - výpočet spodní hranice jmenovitého rozsahu přístroje

především mě připadá žertovné trvat na označení dolní meze symbolem delta, který se normálně používá pro změnu, rozdíl hodnot.

v těch 30% podle normy

u ručkových měřáků se udává třída přesnosti, je z plného rozsahu. s touto ochylkou měření - ovšem ve třetině výchylky - je už relativní chyba měření trojnásobná, v první desetině výchylky dokonce desetinásobná.
proto je pravidlo nikdy neodečítat údaje pod 30% z rozsahu, proto byly u ručkových měřáků překrývající se rozsahy (přibližně 1:3),

z principu konstrukce má smysl u ručkových měřáků řešit stejnou odchylku v celém rozsahu, to je ona třída přesnosti.
ale nemůžu si pomoct, připadá mi že autor toho 30% výpočtu spojuje s digitálním měřením dohromady věci, které nedávají smysl.

u digitálů je součet vlivů jak stálé chyby (přechodový odpor, rozlišení displeje, kvantizační chyba konečného rozlišení a/d převodníku), tak i chyba metody a/d převodu (linearita převodu), která může mít víc relativní charakter nebo opět trvalou odchylku, je na výrobci jak to stanoví.

zrovna 30% pravidlo (hranice pro přepnutí, ne chyba) zde nemá žádné opodstatnění. a samozřejmě nijak nesouvisí s minimální měřenou hodnotou.
je ale jasné, že když budu na displeji s rozsahem 999 (teoretické rozlišení jedna tisícina) využívat jen hodnotu na dvě místa do 099, že nic na tisíciny nerozliším, jde o ten nevyužitý řád.
potom pro typické digitální rozsahy 999, 1999, 3999 nevyužitím rozsahu zhoršuju třídu přesnosti o 1%, 0.5%, 0.25%

s parametrem spodní hranice rozsahu jsem se nikdy nesetkal. pravda, že nedělám v metrologii ani necejchuju ve fabrice měřáky.
pod takovým termínem bych si představoval součet chyb, které mi brání spolehlivě rozlišit nižší hodnotu (známe třeba z alkoholmetru nebo ze zásuvkových měřáků spotřeby, co mají nejnižší rozlišení 4W)
jenže 2% z 0 jsou nula a 5 digit je 0.05ohm na rozsahu 19.99 - to si výrobce celkem fandí. takovou hodnotu je dost těžké změřit při dvousvorkovém zapojení - potřebuju autokalibraci.
kdyby ovšem udával 2% z rozsahu, byla by nejistota měření 0.4ohm - to je naopak typický měřák za 300kč bez autokalibrace.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny