Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zjištění odstínu fasády

Ahoj,
Potřebuju udělat fasádu na cca 10m2 dodělávané zdi. Chci chytit co nejpodobnější odstín z již existujícího baráku a fasády po původním majiteli.
Představoval jsem si, že si oproti záloze půjčím u obchodníka spektrometr, zjistím si doma odstín a pak druhý den u obchodníka řeknu "chci 25 kg silikonové točené fasády odstínu A21G55 (nebo co mi nahlásí spektrometr) ale viditelně jsme se myšlenkově s obsluhou místních stavebnin neprolnuli....
Je postup jiný? Představuju si to jak Hurvíneq válku?
Nemám ambice získat stoprocentně stejný odstín ale ve vzorníkách mi přijde příliš mnoho odstínů stejných...

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Jedine očkom-očatým na základe palety vzorkovníka skontrolovať RAL odtieň za priameho slnečného osvi…
Nuda 07.04.2019 16:37
Nuda
Někde i půjčují vzorník barev proti záloze kč.
Stefran 07.04.2019 18:05
Stefran
Co odloupnout někde kousek stávající fasády a donést do stavebnin k porovnání?
nerady 07.04.2019 21:11
nerady
To bude velký problém. Už jen když si vybereš barvu na malém vzorníku a pak vidíš hotovou fasádu na…
rokator 07.04.2019 22:12
rokator
Ona ta nová fasáda je oproti existující nemovitosti "za rohem", takže člověk jdoucí okolo baráku neb…
Moas 08.04.2019 06:29
Moas
Skoro u každé fasády sděluji, že na vzorníku je jiný odstín, nežli bude ve skutečnosti. Doporučuji v… poslední
milan.cukrar 08.04.2019 18:43
milan.cukrar

Jedine očkom-očatým na základe palety vzorkovníka skontrolovať RAL odtieň za priameho slnečného osvitu na pravé poludnie. Nič lepšie ešte nevymysleli. Jedine priemy slnečný osvit ťa jakš-takš neošáli.

Je to vždycky risk, lebo v konečnom dôsledku ti beztak ÚV po čase zretia omietok zmení odtiene, starý vs. nový kabát. Resp. prach, usadeniny na rozličných povrchoch tiež spravia časom svoje.

Ideálne je natiahnuť cakumpakum silikátovú fasádu na celú chalupu, však tie tri 15kg kýble navyše hotovej fasádnej malty ťa nezruinujú. (Či máš trojpodlažný hrad s rozlohou exteriérovej plochy 500m2?).

To bude velký problém. Už jen když si vybereš barvu na malém vzorníku a pak vidíš hotovou fasádu na domě, tak může přijít rozčarování, že to není podle představ. Už jsem se s tím párkrát setkal. A opačně to bude ještě horší, protože původní barva může být vybledlá apod.

Nebylo by jednodušší přiznat novou část úmyslně jinou barvou, někdy kontrast oživí.

Ona ta nová fasáda je oproti existující nemovitosti "za rohem", takže člověk jdoucí okolo baráku nebude mít možnost bezprostředního srovnání, pokud si vyloženě nestoupne na roh a nebude zkoumat. Takže si tedy zkusím vydyndat vzorníček a vytipovat správný odstín.
Děkuji za rady.

Skoro u každé fasády sděluji, že na vzorníku je jiný odstín, nežli bude ve skutečnosti. Doporučuji ve stavebnichách prohlídkout fyzické vzorky na panelu či na stěně. I tam je to jiné, nežli skutečnost. Naposledy v neděli mi volal zákazník, že ta šedá je šedomodrá. Číslo odstínu souhlasili s objednávkou i s dodaným kbelíkem. Plocha a kousek vzorku je nebe a dudy. Nabídl jsem mu barvu na nátěr omítky, přesně v tom odstínu, který si vybere.

Spektrometr asi nemají ve stavebninách.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru