Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhadzovanie prúdového chránička

Zdravím,

problém sa netýka priamo mňa, ale zaujíma ma problematika toho, že v rekonštruovanom byte je na celú elektroinštaláciu spravený prúdový chránič (novú - stará dvojvodičová sústava ho nemá) ale problém je v kuchyni, kde sa LED svetlo pripojilo na hnedý a modrý kábel (zelenožltý svetlo nemalo) a vyhadzovalo prúdový chránič. Tak týpek, čo to montoval buď namiesto modrého pripojil modrý kábel zo svetla na zelenožltý kábel v inštalácii alebo prepojil zelenožltý s modrým z inštalácie na modrý zo svetla. Po takomto prepojení svetlo funguje a prúdový chránič sa nevyhadzuje. Moja otázka znie, či je to teraz bezpečné a prúdový chránič naďalej funguje a chráni? Je to bezpečné? A dá sa to nejako otestovať (teda okrem hodenia fénu do vane :-D )?

Ďakujem za všetky odpovede.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zelenozlutej se rozdeli na jednom jedinym prizemnenym miste a pak uz se nesmi nikde spojit - pokud j…
bahno 04.04.2019 08:55
bahno
Ďakujem veľmi pekne za odpovede, určite to teda takto vyskúšam. Je to divné, že to tak spojil neviem… poslední
ešteväčšianuda 04.04.2019 13:38
ešteväčšianuda

Zelenozlutej se rozdeli na jednom jedinym prizemnenym miste a pak uz se nesmi nikde spojit - pokud je spojil, je to blbe.
Co muze byt blbe - a tipuju ze bylo, ze do svetla v kuchyni vede faze co nevede pres chranic(je to svetlo, muze to tak byt), zatimco N vedl pres chranic. Pokud ho v rozvadeci prehodil na spravnou svorku(do ktery v poradku vede zlutozelenej), tak to vyresil spravne, tak jak to ma byt. Druhy, imho lepsi reseni bylo prehodit i svetelnej okruh za chranic, ale zadnej predpis to nevyzaduje a chapu, ze pokud je chranic jenom jeden je dobry nebejt pri poruse v uplne zhaslym byte.

Ďakujem veľmi pekne za odpovede, určite to teda takto vyskúšam. Je to divné, že to tak spojil neviem úplne presne ako to bolo, keďže sú to len sprostredkované informácie. Skúsim sa teda na to pozrieť. Práve že po tom zásahu ju neprehodil v rozvádzači ale vo svorkovnici pri vypínači pravdepodobne a to čo som ja opísal bolo spojenie svetla nad skrinkou, kde boli vyvedené tri káble inštalácie a dva káble zo svetla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru