Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Barva nekryje

Zdravím, zrovna natírám stoličku, kterou jsem obrousil na pár místech až na holé dřevo a výsledná barva má být stejná jako předtím a to slonová kost. Protože mám jenom červenou základovku, tak jsem zkusil jako základ použít nějakou starší vrchní syntetickou bílou barvu, ale vůbec nekryje... Můžu použít tu červenou základovku a půjde pak přetřít slonovou kostí a překryje jí? Nebo musím koupit šedou základovku. Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
bílá vrchní špatně kryje proto budeš muset aplikovat minimálně dvakrát.Nejlepší řešení je nástřik. nový
kap.dabač 21.03.2019 07:18
kap.dabač
Pokud máš obroušeno na čisté dřevo, vykašli se na základovku. První nátěr více zředěnou vrchní barvo… nový
Zerozero 21.03.2019 10:56
Zerozero
Meleš zo sna. Základovka musí byť podobne, ako plnič pod acetónku. Základovka totižto obsahuje hru… nový
Nuda 21.03.2019 18:11
Nuda
Ale nemelu.. Základovka je hlavně proto, že na některých površích vrchní barva méně drží, třeba na k… poslední
Zerozero 22.03.2019 01:38
Zerozero

Pokud máš obroušeno na čisté dřevo, vykašli se na základovku. První nátěr více zředěnou vrchní barvou, třeba tu, co jsi chtěl použít. To, že nekryje nevadí, je to tím, že vsákne. Druhý nátěr po zaschnutí normálně naředěnou barvou, dobře roztírat. Pokud výsledek není ještě dobrý, udělat ještě jeden nátěr. Vždy slabou vrstvu. Pouze jeden nátěr nikdy nestačí. Pokud by byl po prvním nátěru povrch drsný zvednutím vláken dřeva, lehce přebrousit smirkem s vodou. Lehce, nátěr ještě bude měkký. Otřít, nechat oschnout před dalším nátěrem.

Ale nemelu.. Základovka je hlavně proto, že na některých površích vrchní barva méně drží, třeba na kovu. Také, že se dá případně je li potřeba snadno přebrousit, také ke sjednocení podkladu. Ale na dřevo vrchní naředěná barva přilne lépe než základovka. To proto, že právě neobsahuje hrubší zrno, je jemná a do dřeva se vsákne. Tím se se dřevem pevně spojí. Další vrstva na tom drží tak jak je to obvyklé při více nátěrech.
Než kupovat plechovku základovky kvůli natření malé stoličky, lze to bez problémů udělat takto bez základovky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru