Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Převoz tabulového skla

No pokud tedy bude mít sklo rozměr 150 x 50 cm, je to plocha 7500cm2. Pokud bude na spodním skle váha 200kg, tak na cm2 skla bude působit síla asi 26gr, což je síla asi jako dotek prstu.
Zato na takovou vrstvu skla, poskládaného těsně na sebe a podloženou pevnou rovnou plochou, si klidně stoupnu a ještě budu poskakovat. A nevěřím ani náhodou, že by se mi to podařilo rozbít. Snad kdybych měl okované boty a působil rázově na malou plochu.
Ano sklo se na plocho nevozí, ale z toho důvodu, že se na plocho nenosí. Platí to ale pro větší tabule. Tam při přenášení jednotlivé tabule naplocho hrozí její prasknutí. A pokud by byly uloženy naplocho, musí se s nimi naplocho také manipulovat alespoň při zvednutí. I při tom by mohlo dojít k prasknutí. Z toho důvodu se i ukládají nastojato. Je tak bezpečnější a jednodušší manipulace. Ale pro tabulky velikosti necelého metru čtverečního to není potřeba.
Rovné tabulové sklo, uložené na sebe, k sobě přilne tak, že se chová téměř jako kdyby to bylo z jednoho kusu. Někdy to lze i dost blbě od sebe rozloupnout, jak to přilne. Výsledná pevnost je pak obdivuhodná.
8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny