Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Indukčnost cívky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak nejsnadněji zjistit/vypočítat indukčnost cívky/tlumivky. Mě napadá pouze ji dosadit do RLC obvodu a dopočítat přes Thomsnův vztah.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Napadá mne vzít měřicí přístroj co měří indukčnost a cívku změřit. K čemu to potřebuješ vědět? Něco… nový
Yarda 26.02.2019 08:39
Yarda
Nejsnadněji je připojit ji k RCL metru (já třeba používám HP4284A, ale to bude přístroj možná za mil… nový
ml1 26.02.2019 15:40
ml1
Tady je to rozebrané docela do hloubky a srozumitelně. poslední
Prim 26.02.2019 21:42
Prim

Nejsnadněji je připojit ji k RCL metru (já třeba používám HP4284A, ale to bude přístroj možná za milion). Záleží na vybavení. Spíš než rezonanční obvod bych použil "ohmovu" metodu, tedy zařadit cívku do obvodu s odporem a měřil bych úbytky napětí a jejich fázový posun (asi nejlíp vícekanálovým digitálním osciloskopem s následným zpracováním průběhu v počítači). A pak bych na základě znalosti obvodu z odezvy spočítal parametry té cívky (nejen indukčnost ale i odpor nebo činitel jakosti).
U toho rezonančního postupu by se musel vytvořit rezonanční článek a nechat někde rezonovat. To by znamenalo zimprovizovat nějaký oscilátor a nastavit ho tak, aby kmital na správném kmitočtu a jen na něm což taky neni úplně jednoduché (jak říká lidové moudro, když postavit zesilovač, vyráběj oscilátor a naopak).
Ale záleží na vybavení, je potřeba nějaký sinusový generátor (ne že by se nedalo něco dovodit i z jiného průběhu, myslím, že obdélník by taky šel) patřičného výkonu.
Před nějakým časem jsem takhle školácky měřil indukčnosti při 50 Hz, šlo o to, že ten RCL metr svým proudem max 100mA sice něco změřil, ale ta indukčnost je na 20A a je se železem, takže indukčnost závisí i na proudu, takže jeho výsledkům jsem moc nevěřil. Nejdřív jsem zařadil odpory, ale když jsem zjistil, že maximální proud, co dá zdroj (16A) udělá úbytek kolem 20V, tak jsem odpory vyřadil. Kupodivu indukčnost jakžtakž seděla se štítkem, spíš mě překvapil její ztrátový odpor, který byl okolo 1 ohmu (stejnosměrně měřený odpor je nějakých 100 miliohmů). Chtěl jsem to později zopakovat pro jiné kmitočty (zejména harmonické), ale dosud jsem se k tomu nedostal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru