Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce obývacího pokoje

Ahoj všichni, nejsem moc chytrej v tomlhe oboru a tak bych potřeboval radu, mám starý obývák který bych chtěl předělat, jde o podlahu, chtěl bych Vinyl nebo Plovoučku. Teď je tam lino, pod ním natlouklá prkna a pod prknama je normálně zem (nebo nějaká suť či co) no prostě minimálně 20cm tam není nic. Jak se tohle řeší?...vím že to takle je ve spoustě starých baráků. Obývák je v přízemí. Děkuji za rady

Předmět Autor Datum
Prkna vytrhat, zásyp vykopat, položit podlahový polystyren, zalejt betonem, vynivelovat stěrkou a po…
iconek 23.02.2019 17:06
iconek
Opravdu je pod těmi prkny suť? Většinou se tam dávala škvára, do ní dřevěné polštáře a na ně prkna.… poslední
George63 24.02.2019 10:43
George63

Opravdu je pod těmi prkny suť? Většinou se tam dávala škvára, do ní dřevěné polštáře a na ně prkna. Tak jak to píše iconek, na to pozor. Staré baráky už nemají většinou moc dobrou izolaci mezi základy a zdí a pokud uzavřeš plochu podlahy betonem (případně to ještě tím betonem propojíš), může se začít tlačit vlhkost do zdí. Takto se to podařilo více sousedům, kteří to udělali podobně.
Popíši vlastní zkušenost, jak jsem to provedl, před cca čtyřiceti lety já. Baráček z dvacátých let min.století. Původně je rovněž podlaha z dřevěných silných prken, na dřevěných polštářích uložených do škváry ve vrstvě cca 15 cm. Pod ní zdusaný jíl. Na prkna jsem přišrouboval vruty dřevotřísku a na ni položil celoplošné koberce. Takto to bylo bez problémů cca 30 let. Jednoduché, pěkné, teplé a při volbě praktického typu a vzoru koberce i poměrně nenáročné na údržbu.
Poté, když se do těchto prostorů, před cca třinácti lety nastěhovala dcera s rodinou a má mnoho domácích zvířat (více psů a koček), které se v domácnosti volně pohybují, hlavně z hlediska údržby (občas "loužička" a více špíny a.t.d.), koberce jsme odstranili a zeťák položil, přímo na tu dřevotřísku, plovoučku. A zatím opět vše OK.
Pouze pocit z té plovoučky, oproti těm kobercům - "studené" a méně "útulné". I přes to, že jde o plovoučku dýhovanou světlým dřevem. A myslím, že i vinyl a jakékoliv lino takto působí. Ale podlaha , jako taková, studená není a s vlhkostí problémy rovněž nejsou.
Já osobně i manželka, jsme "vyznavači" koberců. Máme je všude a při dnešních materiálech, kvalitě, ceně a poměrně snadné údržbě (pokud se doma nechodí v botech z venku, nebo nejsou ta zvířata), nikdy nic nevytvoří takovou pocitovou pohodu jako koberec. A do obýváku bych určitě nic jiného nedal. Chce to jenom opravdu vybrat dobrou kvalitu a aby byl praktický vzor, na kterém není hned všechno vidět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru