Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vodovodní baterie - je to tak správně?

Dobrý den, švagr mi dnes měnil stojánkovou dřezovou baterii. Kupovala jsem novou, v krabici byl šroub, kovový půlměsíc a dva černé těsnící kroužky, jeden placatý, druhý kruhový (jako gumička do vlasů)a dvě přívodní hadice. Švagr tam ten placatý nedal. Už odešel a nechci mu říkat, aby to znovu předělával, možná to nevadí, že tam není. Nevadí to?

Předmět Autor Datum
Pokud někde neteče voda kudy nemá, tak to vadit nemusí. Pokud bude protíkat třeba pod dřez, tak to v…
Prasak 12.02.2019 20:53
Prasak
Nic zatím neteče. Prostě mi to ale přijde divný, ten těsnící kroužek tam má asi nějakou funkci...Neb…
Katka 222 12.02.2019 21:11
Katka 222
Klidně tam mohl nechat původní O kroužek a pak ten nový zůstal.
nerady 12.02.2019 22:22
nerady
Ten původní zůstal zespodu na té baterii.
Katka 222 12.02.2019 22:30
Katka 222
Ten kroužek kruhového průřezu (o-kroužek) se dává shora mezi dřez (nebo desku stolu) a baterii a pln…
umfa 12.02.2019 21:26
umfa
Tak teď jsem lehce zmatená. Ten plochý byl u té původní baterie zespod, na té části, která je polože…
Katka 222 12.02.2019 22:36
Katka 222
Jinak samozřejmě všem děkuji :-)
Katka 222 12.02.2019 22:39
Katka 222
V té baterii by měla být zespoda drážka do které se akorát vejde ten o-kroužek, jen lehce na výšku p…
umfa 12.02.2019 22:55
umfa
Děkuji, popsal jste to perfektně, už tomu rozumím. Já se ho zeptám, ale ten kroužek tam snad dal, ta…
Katka 222 13.02.2019 00:50
Katka 222
umfa to popsal přesně.O kroušek do drážky pod baterii,ten tam tedy asi máte.Plochý zespoda na desku,…
Karel04 13.02.2019 01:00
Karel04
Jen slabý O kroužek, mezi pákovku a dřez. Zespodu plochá gumička je k ničemu, nikdy jí tam nedávám. poslední
milan.cukrar 13.02.2019 18:08
milan.cukrar

Ten kroužek kruhového průřezu (o-kroužek) se dává shora mezi dřez (nebo desku stolu) a baterii a plní funkci těsnění. Ta plochá guma se dává zespoda mezi desku stolu a ten půlměsíc a je tam jen proto aby se ten půlměsíc opíral o měkké. Pokud to drží a baterie se neotáčí, zjevně tam nebyl nutný :-)

Tak teď jsem lehce zmatená. Ten plochý byl u té původní baterie zespod, na té části, která je položená shora na dřez. Zespodu pod tím kovovým půlměsícem je pod částí uložený ten kruhový kroužek...Ono i když jsem se podívala na spodek té baterie, kolem těch tří otvorů, kam ústí ty hadice byl akorát prostor na ten plochý kroužek, tak mám za to, že ten plochý patří tam...Ale je pravda, že ten kruhový (jako gumička do vlasů) se mi zdá pod tím půlměsícem divný...A je jen pod ním, nechápu, jak to tam dal, asi ho přeložil napůl a na to ten půlměsíc, protože ten kroužek na té zbylé polovině není vidět...No, nerozumím tomu, ani švagr není instalatér, tak snad nebude nějaký malér...

V té baterii by měla být zespoda drážka do které se akorát vejde ten o-kroužek, jen lehce na výšku přesahuje. Jak se baterie přitiskne na dřez (resp. pracovní desku) tak se o-kroužek lehce splácne a dokonale těsní. Ale nemůžu vyloučit, že je to třeba jinak, mělo by to být nakreslené v návodu - nějaký tam musel být přiložený a v něm aspoň rozpad dílů, jak se to má sestavit. Zkusil jsem stáhnut z netu nějaké návody k těm bateriím a z některých to není moc jasné (jika-shop.cz), dokonce tam doporučují převlečnou matku přívodní hadice utahovat sikovkami, za což bych instalatéra okamžitě vyhodil :-) Zato v návodu https://www.ravak.cz/?download=_/cl011/mn_cl011.pdf je to krásně zobrazené kde má být to těsnění (o-kroužek) i podložka (gumový půlměsíc).

Raději se na to podívejte, protože jestli to máte uspořádané tak, že by se případná voda vsakovala do laminované pracovní desky (která je uvnitř dřevotřísková) tak by z toho mohla být nepříjemnost, kdyby ta deska nabobtnala a rozlepila se.

Děkuji, popsal jste to perfektně, už tomu rozumím. Já se ho zeptám, ale ten kroužek tam snad dal, takže jen vespod chybí ten plochý kroužek. Zdá se, že to těsní, nikde to neprosakuje, ale bude asi lepší, když to tam dodatečně dá, protože mi přijde, že ta deska zespod není úplně rovná..Jinak čím to utahoval jsem neviděla, snad sikovkami ne, myslím, že klíčem. Chtěl tam nasadit zpátky ty hadičky staré asi 20 let, to jsem na poslední chvíli naštěstí zjistila, že u baterie byly přiloženy nové. Vím, že mi jednou kamarádka říkala, že prasknutí těch hadiček je nejčastější pojistná událost vůbec. Už to mě vyděsilo, že by tam dal ty staré. To je tak, když člověk nemá na instalatéra..Chtěl by tak tisícovku a to je náš rozpočet na týden...(jsem sama s dítětem). Ale jsem ráda i za neodbornou pomoc, předtím tam byla baterie plastová, na boku se v ní udělaly dírky a voda stříkala až na sporák...Ještě jednou moc děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru