Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlhké zdivo-Garáž

Základní předpoklad pro omezení vlhnutí omítky je omezit vzlínání vody do zdi ze základů. Jaká je izolace mezi základy a zdí? Případně to může způsobovat i napojení vnější omítky na základový "sokl" a přemostění vodorovné izolace mezi základy a zdí. Pak voda vzlíná od základu do zdi přes tuto omítku. A odlupuje se omítka pouze z těch stran, které jsou pod svahem, nebo i u těch ostatních? Možná míň, ale pokud ano, je to věc hlavně té vodorovné izolace mezi základem a zdí. Pokud by tato izolace ale byla opravdu dobrá, pak by bylo nejlepší, ze strany těch svahů, navázat "vodotěsně" na tu vodorovnou izolaci a izolovat pouze zeď nad ní. Izolace do země (základů) a pak na stěnu, nemá v podstatě žádný význam. ;-) Spíše by to situaci zhoršilo, neboť by pak mohla (pokud by nebylo opět spojeno i s tou dobrou vodorovnou), voda vzlínat, od základu do zdi, za touto izolací.
Z vnější strany u základů nejspíš tak ještě udělat spádovanou drážku, korýtko (viz MilanC), která by případnou vodu sváděla mimo, aby se u zdi nehromadila.
Pokud je izolace mezi základy a zdí špatná, pak je ji nutno jedině opravit (viz Nuda). Způsobů je více (podřezání a vkládání izolace, postupné prokládání po vyjmutí dvou vrstev cihel, případně "vtlučení" nerezových lamel).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny