Předmět Autor Datum
Možná budu kecat, tak brát s rezervou. Podle patice, bych usuzoval, že se jedná o jinak stejný typ,… poslední
Zerozero 25.01.2019 00:53
Zerozero

Možná budu kecat, tak brát s rezervou. Podle patice, bych usuzoval, že se jedná o jinak stejný typ, jako se prodávají takové žářivky pro normální viditelné světlo, nebo i barevné. Mají různou délku podle výkonu.
Uvnitř patice je vestavěný klasický startér a zapojují se přes tlumivku, která se dá koupit. Mám dojem, že tlumivka je vždy stejná pro různé výkony. Výkon je daný délkou trubice a tím napětím na ni, proud je pro různé výkony stejný.
Tedy si myslím, že pokud pasuje do těchto patic, pro běžné zářivky, systém bude stejný.
Ale požíval jsem pouze tyto typy s tlumivkou. Je možné, že může existovat varianta pro elektronické předřadníky. Takové by neměly vestavěný startér. Ale je i možné, že je v tom integrovaný el. předřadník. Ale ani v datashetu jsem to nevyluštil. Ale uvedené napětí 35 V, přímé napájení 230V vylučuje.
Jak bych to zjistil? Zářivku bych připojil na 230V v sérii se žárovkou asi 25 až 40W. Pokud obsahuje startér, zářivka se pokusí nastartovat. Problikne, nebo přes plast bude viditelné problikávání startéru. Pokud bude startér zjištěn, zapojil bych ji přes tlumivku.
Provedení se mi zdá stejné, jako mnou popisované zářivky řady DZ. Ty mají patici G23. UV zářivka asi také, takže zapojení asi bude stejné.
Použil bych tlumivku od DZ 7W. https://www.elektro-paloucek.cz/svitidla/startery-zapalovace-tlumivky/tlumivky-pro-zarivky/zarivkova-tlumivka-l-7-9-11w
Zapojení fáze - tlumivka - jeden konec zářivky, druhý konec - nulák. Mezi fází a nulákem, by měl být kompenzační kondenzátor, lze vynechat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru