Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zjistit parametry trafa?

Pokud je to staré klasické trafo, můžete zkusit počítat.

Uvedl jste příkon 50 VA a podle toho můžete vypočítat používanou plochu středního sloupku jako odmocnina z výkonu, tedy ve vašem případě asi tak 7 až 7,2 cm čtverečného. Pro kontrolu můžete změřit šířku a tloušťku středního sloupku a vypočítat skutečnou plochu středního sloupku S.

Podle upraveného zjednodušeného vzorečku si můžete vypočítat počet závitů na jeden volt , n/1V = 45 / S ve vašem případě =45/7 což je asi tak 6,5 závitů na jeden volt. No a když odvinete sekundární vinutí a spočítáte závity, můžete vypočítat, jak velké asi bylo napětí na sekundáru vašeho trafa.

Například spočítáte 100 závitů a když je podělíte počtem závitů na jeden volt, tedy například 100/6,5 = 15,3 V. ASI... protože vzoreček je upravený, číslo 45 může být podle vlastností jádra, sycení a dalších okolností a podle různých návodů a učebnic od 35 do asi těch 45.

Tak zjistíte přibližné napětí, které trafo mohlo na sekundáru dávat. Nemusíte odmotat celý sekundár, pokud tam máte odbočku na 6V, stačí toto vinutí odmotat, spočítat závity, vypočítat jaké napětí asi na tomto sekundáru mohlo být.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny