Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zjistit parametry trafa?

Rozober dekel, detto z príchytných skrutiek odním aj trafo, malo by mať štítok zo spodku. Zrejme sekundár bude 9V/18V si dovolím tvrdiť na 99,9%.

Ako si došiel na skutočnosť, že odišlo niektoré vinutie trafa? Však je riadne dimenzované. Navyše má ochrannú poistku na výstupe (Jedine, že si ju nahradil "klincom", aj tak by sa skôr odpálila riadiaca jednotka až po mostík, než by odišlo samotné trafo).

Osobne by som za tento šunt nedal ani korunu. Však sú na trhu inteligentné nabíjačky riadené procesorom vybavené desulfatizátorom s presne stanoveným VF kmitočntom.

Ak je v poriadku trafo u tvojej nabíjačky, ale odišla elektronika, vyraz tie črevá a jednoduchým obvodom s jedinou shootky diodou, napr: 20A/70V si vyrob zo žiaroviek tento obvod: http://ix.sk/GSu3E

24V/15W žiarovka prepojená paralelene s diódou má za úlohu skratovať spodnú sínusoidu, čím sa vo frekvencii 50Hz skratuje (vybíja) záporným pulzovaním baterka, čo má blahodárny vplyv na mierne desulfatovanie (oživenie) starších, funkčných bateriek, ktoré strácajú štartovací prúd pritom si držia napätie nad 12,5V. Táto žiarovka musí mať príkon napätia 24V, aby neprdlo vlákno lebo cez ňu prechádza súčet dvoch napäti in/out 12V+12V.

Ak si zručný, viacpolohovým prepínačom môžeš spojiť do série obvodu hodnoty viacero žiaroviek, napr. hodnoty: 12V/21W; 12V/55W; 12V/100W, záleží od kapacity 12V baterky, od 45Ah po 80Ah.

Žiarovka 12V/21W v obvode by slúžila na dlhodobé, udržovacie napájanie s miernym nabíjaním (cca 150mA) pri ktorom môže byť plne nabitá baterka pripojená niekoľko dní bez plynovania alebo deformovania dosiek. Takéto viacdňové nabíjanie zároveň odúra sulfát z dosiek.

Z mojej skúsenosti viem, že dokonca baterky priamo z predajní sú niekedy dlhodobo podbité, čím aj na týchto funglovkách je sulfát, ktorý treba odbúrať. Baterku nabiť a nechať aspoň 48 na desulfátore. Až potom jazdiť či spustiť na fotovoltaiku.

Jediná nevýhoda je osvit blbých žiaroviek, vykurovanie vlákien smerom do luftu. Pri odbere plne nažvejknutej baterky ťa spotreba nejakých 20W nebude tankovať.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny