Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak odstranit rosení odpadové roury

Prosím nevíte jak odstranit rosení odpadové roury ve vrchním patře panelového bytu (v šachtě stoupaček)? Nevím jak je tam ta roura ukončená, není tam dobře vidět, ale zvláště teď v zimě je to horší a evidentně je slyšet občasné kapání. V důsledku toho vlhne strop v kuchyni - narezlá skvrna. Kuchyň je, jak je obvyklé ve starých panelácích, oddělena jen typickou umakartovou příčkou od prostoru stoupaček. Setkal se s tím někdo? Dík za každou radu.

Předmět Autor Datum
Pokud je roura studená tak rouru tepelně izolovat. Předpokládám, že pára z kuchyně má přístup ke sto… nový
Stefran 26.12.2018 18:20
Stefran
Odpadová roura má na střeše odvětrání a tudy promrzá - páry kondenzují atd. Jedině rouru zvenku tepe… nový
Kyncl 26.12.2018 18:21
Kyncl
Ano, to mě napadlo,závada trvá od výměny stoupaček asi před dvěma lety. U toho jsem nebyl, ale zřejm… nový
Jef 27.12.2018 14:01
Jef
Odpadové potrubí bývá vyvedeno většinou na střechu průměrem 110 mm. Pokud by šlo o problém, jenž pop… nový
George63 27.12.2018 16:11
George63
Také dobrý tip, všem děkuji za cenné rady, uvidím jak to nahoře vypadá až odkryji na WC tu horní des… nový
Jef 29.12.2018 17:49
Jef
Dobrý den, jak to dopadlo? Jak jste to vyřešil? Mám stejný problém:-) Děkuji za info. poslední
SSOGE 21.04.2023 09:33
SSOGE

Odpadová roura má na střeše odvětrání a tudy promrzá - páry kondenzují atd. Jedině rouru zvenku tepelně izolovat v oblasti nad stropem. Je otázka zda je to vůbec technicky možné. Já jsem se v posledním patře jiného paneláku s tím nikdy za cca dvacet let nesetkal.

Ano, to mě napadlo,závada trvá od výměny stoupaček asi před dvěma lety. U toho jsem nebyl, ale zřejmě řemeslníci tehdy něco opomenuli. Co vím, tak je mezi střechou a stropem bytu asi 50-70 cm mezera. Budu se tam muset nějak dostat ze strany šachty a zjistit co a jak. Pane Kyncle dík za inspiraci. Jef.

Odpadové potrubí bývá vyvedeno většinou na střechu průměrem 110 mm. Pokud by šlo o problém, jenž popsal p.Kyncl, bylo by možno řešit, pokud se k potrubí nedostanete z vnitřní strany takto. Koupit Al flexibilní trubku průměru 80 mm (viz odkaz). Dostane se běžně ve vodoinstalatérských a topenářských potřebách. Tu pak obalit tepelnou izolací (skelná vata a pod.) a pak igelitem, na trochu větší průměr, než je vnitřní průměr odpadní roury. Na koncích izolaci utěsnit igelitem až na plášť trubky a spoje přelepit silnější izolepou. Vzhledem k tomu, že v této části (odvětrávací) již nic neteče a průměr 80 mm na odvětrávání stačí, na střeše sejmout koncovku se stříškou, toto vsunout, na těsno, do horní části odpadního potrubí a opět nasadit koncovku. Toto by mohlo dostatečně zateplit kritickou část potrubí a zabránilo by kondenzaci vlhkosti na odpadní rouře uvnitř šachty.

https://www.ventilatory.cz/potrubi-kruhove-ohebne-do-250-c-o-80-mm-delka-1000-mm-x1364

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru