Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sháním tenkou prodlužku

Takhle. Pokud to bude nekde vysoko, aby na elektricke zarizeni ani vedeni nikdo nedosahl, da se to prohlasit za ochranu polohou. Dvoudratova prodluzovacka s dvoupolovou koncovkou (vizte obrazek) take neni nic, co by odporovalo norme, pokud tam opet pripojite zarizeni, ktere je vybavenou dvoupolovou zastrckou (trojpolova tam bez poskozeni zasunout nejde).

Cim je to, co chcete udelat, nebezpecne: venku je zpravidla vlhko. Zejmena v zime. Vlhko neni jen zjevne viditelna voda, ale i ve vzduchu rozpustene vodni pary. Ty maji nemilou vlastnost, ze predmetech obcas kondenzuji. Je zadouci venku pouzivat zasuvky, vypinace a spotrebice s vyssim stupnem IP kryti. Dale, da se predpokladat, ze i vase spojeni se zemi bude diky vlhkemu prostredi lepe vodive, tedy nasledky zasahu el. proudem budou horsi (pri stejnem napeti plati nizsi odpor -> vyssi proud).

Je zjevne, ze u elektriny je jeji zabezpeceni vzdy nejakym kompromisem mezi bezpecnostnimi pozadavky, stavem naseho poznani, dostupnosti bezpecnostnich komponent a v neposledni rade jeji cenou. Spolecensky konsensus je, ze ten kompromis vychazi nekde kousek jinde, nez u toho, co se chystate udelat.

Ve vasem pripade jsou mozne nasledujici varianty:
1) prijmout riziko (riziko zname je vzdy mnohem mene nebezpecne, nez riziko nezname)
2) udelat to sice na 230 V, ale galvanicky oddelene od zeme oddelovacim transformatorem
3) udelat to cele na male napeti
4) napajet to z baterii

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny