Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sháním tenkou prodlužku

A jakým způsobem, bys to tedy řešil ty? To tedy ty miliony světelných řetězů, navěšených na objekty, stromy a keře po celé republice, fungují všechny na baterie? Pochybuji. Myslím, že naprostá většina je napájena mnohem nebezpečnějším způsobem, než navrhuji já. Já to alespoň navrhuji tak, aby to v rámci možností bylo bezpečné.
V takovém provedení, je to bezpečné, i v případě, že by někdo nařízl kabel, nebo se vrtal v koncovce.
Od toho koneckonců chrániče jsou, ne? Pokud chránič vypne v době 30mS, nikoho to nezabije, jen vyškolí, že se v tom vrtat nemá. Je někde napsáno, že se prodlužováky nesmí používat venku?
Samozřejmě, dalo by se vytknout, že prodlužovák má mít neoddělitelné koncovky a má být trojžilový.
Ale. Pokud je použitá nezáměnná koncovka, znemožňující připojení spotřebiče třídy jedna, je přípustné dvoužilové provedení. Pokud by to nebylo možné, na co by se tyto schválené koncovky vyráběly??
Co se týče ochrany koncovky proti vodě, tak jsem snad neviděl koncovku prodlužováku, skutečně vodotěsnou. Už proto, že spotřebič do ni zapnutý též nemá spojení vodotěsné. Například zahradní sekačka. Má vidlici vodotěsnou? Přesto ji připojenou můžu nechat na zahradě a začne pršet. Pokud tedy spojení není vodotěsné, lze zajistit ochranu proti vodě jiným vhodným způsobem. Například krytem, nebo přístřeškem, vhodným z hlediska předpokládaného působení vody.
Takže shrnuto. Ani navrhovaný kabel, ani koncovka nejsou primárně určeny do venkovního prostředí. Proto, je navrženo dodatečné řešení ke zvýšení bezpečnosti. Venkovní koncovku a zdroj chránit proti dešti vhodným izolačním a vodě odolným materiálem. Pro zvýšení bezpečosti použít proudový chránič.
Za samozřejmost považuji vedení kabelu tak, aby nehrozilo mechanické poškození. Například nevést po zemi přes cestu, kde se jezdí a podobně.
Tedy, při dodržení toho, co jsem napsal, v čem ještě číhá nějaké nebezpečí??
Bylo by hezké, kdyby se vždy do puntíku dodržovaly normy. Ale za dobu své praxe, jsem viděl takové věci, že tohle mnou popsané řešení je proti tomu superbezpečné. On je rozdíl, jestli někdo něco zbastlí bez základních znalostí, nebo někdo něco zbastlí, co sice není zcela košer, ale ví co dělá, jaké to znamená riziko a jaké udělat opatření k zajištění bezpečnosti. Asi tak... 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny