Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zkušení zedníci / stavaři / kutilové - volba materiálu obvodové zdi.

Dobrý den.
Chystáme se postavit rodinný dům - bungalov ve tvaru L s terasou, základová deska obdélník cca 14,5 * 13 metrů, hrubou stavbu postaví firma.

Stojím před otázkou, z jakých cihel postavit obvodové stěny... ? Porfix asi nechci kvůli horší akumulaci tepla vůči porothermu. Zvažuji tedy klasické duté pálené cihly, ale nevím, jestli je lepší mít dodatečně zateplenou zeď z klasických dutých cihel, nebo postavit s dutých cihel vyplněných minerální vatou a dále nezateplovat.

Nejvíc mě zajímá funkčnost a pak cena.

Za jakoukoliv radu děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nemůžete dostat správnou odpověď. Páč neexistuje. Každý se přikloníé k tomu, co sám vytvořil, nebo č…
milan.cukrar 14.11.2018 19:46
milan.cukrar
Pokud se nákup materiálu ve vašich stavebninách vyplatí, nemám s tím problém, ale Pardubice jsou rel… nový
Tomáš QE 15.11.2018 07:58
Tomáš QE
Nežli si zaplatíte 44 cm cihlu, koukněte ještě půl hodinku na video, ať nestavíte dle vzoru z roku 2… poslední
milan.cukrar 15.11.2018 18:01
milan.cukrar

Nemůžete dostat správnou odpověď. Páč neexistuje. Každý se přikloníé k tomu, co sám vytvořil, nebo čemu věří. K tomu si sežene spoustu argumentů, proti jinému systému, nežli má on, nebo čemu věří. Je to od (ne)dýchání stěn, (ne)paropropustnosti materiálu. S akumulací tepla je to taky o výkladu, který chcete slyšet. O koli je porfix, Ytong, Hebel, či jiný porobeton horší na akumulaci, nežli cihelný střep, plněný vatou či jiným izolantem?

Z finančného hlediska, z tepelných náročností je určitě nejvhodnější co nejslabší stěna, dle druhu stavby a silného izolantu. Jelikož dělám ve stavebninách, jsou určité vlny, kdy se hodně prodává Porfix 25-30cm, jindy zase Porotherm 30-44cm. Každý stavebník má k něčemu důvěru.
Až se rozhodnete pro ten správný matroš, věřte tomu, že Vám budou radit, abyste to udělal z toho jiného...

Pokud Vás zajímá funkčnost (ale čeho funkčnost?) a cena, tak si spočítejte co je levnější zdali Porfix 25 + 20cm EPS, nebo Porotherm 44 s vatou? Stejná tlouška tepelná izolace ale horší u cihel, atd.
Dalo by se bavit hodiny o různých variantách, (ne)výhodách toho, či onoho.
Přeji Vám dobrou volbu, já bych si přál, abyste koupil matroš na celý barák u mne.

Pokud se nákup materiálu ve vašich stavebninách vyplatí, nemám s tím problém, ale Pardubice jsou relativně daleko od Domažlic. Každopádně díky za poznatek. Teď jsem víceméně rozhodnutý, že porfix a porotherm dryfix nechci. Váhám mezi Porotherm 44 nebo to samé, ale s vatou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru