Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zkušení zedníci / stavaři / kutilové - volba materiálu obvodové zdi.

Co se týče obvodového zdiva, je nutné rovněž zvažovat paropropustnost. Pokud je zeď z klasických pororthermů, nebo z porothermů s vatou, bez oplášťování (zateplování) polystyrénem, je to podstatně lepší, než barák obalený polystyrenem (jakýmkoliv). Polystyren je prakticky nepropustný a vnitřní vlhkost nemůže dostatečně difundovat přes stěnu (dům "nedýchá"). Dochází k zvyšování vlhkosti v místnostech vlivem pobytu a dýchání osob a případně technologickou vlhkostí (vaření, koupelny a pod.) a možnosti tvoření plísní. Pak je nutno podstatně více větrat a celkový efekt zateplení se podstatně snižuje.
Pro dodatečné zatepleni se proto více doporučují "provětrávané" fasády (vaty + opláštění s provětráváním).
Za mne tedy buďto porotherm bez zateplení (levnější o cca 60,- Kč /cihla 44) nebo pak tedy porortherm 44-50 s vatou.
Bylo by to sice o něco dražší, ale zřejmě (zejména provozně) výhodnější než zateplování.;-)
Vlastní zkušenost.
Před cca 13-ti lety jsme postavili synovi dům z cithermů síly 44 (obdoba porothermů), bez dodatečného zateplení. Použita "teplá" malta. Při výpočtu s přidaným zateplením 5 cm polystyrenu by toto zateplení dělalo úsporu cca 10-15 %. Po zkušenosti s potřebným vytápěním a spotřebou paliva jsme od dodatečného zateplování upustili a to je dům v horské oblasti. A žádné problémy s vnitřní vlhkostí. :puff:

Porovnání cen:
Klasická porotherm
https://nejlevnejsi-stavba.cz/vnejsi-obvodove-zdivo.php
S vatou
http://www.senesta.cz/detail/2911-porotherm-44-t-profi-p8

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny