Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dlouho rostou túje?

Ahoj, zajímalo by mě, kolik let asi tak rostou túje, než třeba uschnou a musí se skácet.
Prarodiče mi chtějí odkázat pozemek a já už plánuju, co všechno jak chci kde udělat nebo předělat.
Jde o to, že souběžně se silnicí je postavený plot a na pozemku asi 80 cm od plotu jsou vysázené podél plotu túje (je to spojený pás tújí). To se mi líbí, ale túje jsou vysoké asi jen 1,2 m, takže jsou vysoké stejně jako kovový plot a od toho plotu je mezera asi 20 cm, takže se opravdu špatně stříhá. Děda už ji má na zahradě asi 30 nebo 40 let a jednou za rok ji v létě trošku přistřihne, aby byla vysoká souběžně s plotem.

Nyní k otázkám:
Pravděpodobně bych chtěl pár cm od plotu túje přesadit, ale nevím jestli by nebylo lepší koupit raději nové túje. Jak dlouho asi tak normálně rostou túje, než jsou na skácení? Jak široké a hluboké kořeny přibližně budou? Pokud bych je jen přesadil, mohou ještě minimálně 1,3 m vyrůst, aby ze silnice nebylo vůbec vidět? Také si nevybavuju, že by se někdy zalévaly (aspoň o tom nevím), nebo tak maximálně 3x za rok a stále jsou zelené. Prý by se měli zalévat tak 1-2x do týdne v létě, když neprší, je to pravda?

Díky. :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Túje roste třeba: můj odhad 300- 400 a víc. Jestli jsou vysoké tak, jak píšeš klidně je přesaď. Nevě…
vla 17.10.2018 19:33
vla
Nejstarsi bonsaje maj kolem 800 let, proc by zastrihavana tuje nedala 30?
bahno 17.10.2018 20:35
bahno
Protože to jsou bonsaje, jsou v květináči a nemohou rozvinout kořenový systém. Myslím si, že se chví…
vla 18.10.2018 17:34
vla
Z tují, ako aj ostatných koniferov spravíš korigovaný, hustý živý plot s trvácnosťou niekoľko desaťr… poslední
Nuda 18.10.2018 18:18
Nuda

Túje roste třeba: můj odhad 300- 400 a víc.
Jestli jsou vysoké tak, jak píšeš klidně je přesaď.
Nevěřím, že se dá takhle vysoký strom 30let udržet do výšky 1,2 m, umřel by:-):-)
A otázka- co si představuješ pod názvem túje ?

Protože to jsou bonsaje, jsou v květináči a nemohou rozvinout kořenový systém. Myslím si, že se chvíli strom, který dorůstá přes 50m dá udržet jenom omezenou dobu. Bude mohutnět kmen a dole budou umírat větve. A potom jsou jen dvě možnosti jedna je pustit ho na horu a druhá ??

Z tují, ako aj ostatných koniferov spravíš korigovaný, hustý živý plot s trvácnosťou niekoľko desaťročí bez ujmy.

Len sa musí začať s výchovným rezom v počiatku, tretí rok po sadbe. Stačí strih vykonať iba 1x koncom augusta, ako pravidelné strihanie, ideálne do mierne kónického tvaru kvôli dopadu svetla na strihané plochy.

Dôležité je mulč z kyslej rašeliny(!) s prikrytým mulču lúpanou kôrou.

Nutné je eliminovať, vylúčiť dusíkaté hnojivá na nulu s dostatkom prísunu horčíka, železa (zelená skalica), opatrne draslík, iba ak chýba v pôde. Aplikovať práškom každoročne pod ohrdnutý mulč alebo poliať mulč rozpustenou zálievkou.

Vyvarovať sa zásaditých prvkov/hnojív akým je draslík, stopové prvky napríklad Bór (borax).

Fosfor pôsobí v pôde ako tzv. kyslé prostredie katiónov, je vhodný ako hnojivo na dôkladné vyzrievanie dreva, čím sa zároveň skracuje bujný rast mladých, jednoročných výhonkov, pričom sa dajú lištovou rezačkou výborne strihať (nežvejkajú sa) koncom augusta do roviny a požadovaného tvaru. Fosfor je nutné aplikovať až po štvrtom-piatom roku ku koreňom odrastených koniferov, aj to iba v miernych dávkach, aby konifery nestratili zafarbenie zo sýto zelenej do odtieňa hnedastej, už ako príprava habitusu na jesenné zazimovanie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru