Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nastrojení vrtané studny

Dobrý den,
řeším jak nejideálněji zavést vodu z vrtu do chaty. Na internetu jsem se ztratil (je tam toho moc) .
Mám vrt 47m 125mm průměr pažení, mám plastovou šachtu 1m průměr a 1,2m výška. Od vrtu k chatě to je cca 4m. Nevím zdali je lepší dát malou vodárnu do šachty nebo čerpadlo s presscontrolem anebo použít něco úplně jiného. Na chatě jsme jen o víkendech max 4lidi a to taky ne každý víkend a bude zapojeno jen jedno umyvadlo a sprcháč.

Předem moc dík za jakékoliv dobré nápady a zkušenosti!

Předmět Autor Datum
Ponorné čerpadlo do vrtu, nádobu s tlakovým spínačem do chaty. Pamatuj na ev. vypouštění na zimu.
Kyncl 09.10.2018 18:57
Kyncl
díky, vypouštět to budu dole v šachtě výpušťákem zpět do vrtu. Ještě jeden dotaz: jak velká by měla… nový
plnáváza 10.10.2018 17:23
plnáváza
V podstatě viz Kyncl. Ale trochu se rozepíšu se svou zkušeností. Doporučil bych ponorku nerez (větší… nový
George63 10.10.2018 19:27
George63
Expanzní nádobu pro 4 lidi vol 50l. Když bude natlakována naprázdno cca na 2atm a bude vypínat čerpa… nový
Kyncl 10.10.2018 19:41
Kyncl
Expanzka 50 l je na chatě zbytečně velká, obzvlášť pokud ba ji dal do jímky. Mám 10 l, tlak jak jsem… nový
George63 10.10.2018 20:32
George63
Není to zbytečné, protože se tím omezuje frekvence zapínání čerpadla! nový
Kyncl 10.10.2018 20:53
Kyncl
To máš pravdu, v tom se nepřu. Ale současným čerpadlům, oproti starším Sigmáckým, to podstatně méně… nový
George63 10.10.2018 22:01
George63
A na to dneska kali bilej tesak. Obzvlaste na chate. Cemu to vlastne vadi? Cerpadlu je to prakticky… poslední
bahno 11.10.2018 08:27
bahno
Ponorny cerpadlo do vrtu(z vic nez 9m nelze vodu sat, cerpadlo proste musi bejt dole) a presskontol… nový
bahno 10.10.2018 18:36
bahno

V podstatě viz Kyncl.
Ale trochu se rozepíšu se svou zkušeností. Doporučil bych ponorku nerez (větší výdrž) i když mi sloužil dlouho i vibrační Malyš za 1000,- Kč. Ale u něj pozor, může být ponořen údajně max. 5 m pod hladinu! Nevýhoda u něj byla, že vibrační provoz způsoboval, že jsem musel 1 x za ca 2-3 roky na něm něco opravovat (nejčastěji šroubek horního ventilku) a tak jsem měl vždy jeden na výměnu.
Nyní už mám 3 roky nerez rotační ponorku na 230V a zatím bez problémů a podstatně rychlejší načerpání expanzky.
Jinak doporučuji instalovat, na chatě, malou expanzku (10l) a před ní tlakový spinač (nastavitelný na cca z-1,5/v-2 atm), přes který napojíš přívod k čerpadlu. Čerpadlo nemusí tak často spínat. Mohlo by to být i v šachtě, ale více by to trpělo vlhkostí a hůř se udržovalo a obsluhovalo.
Do přívodu od čerpadla do exp. doporučuji vmontovet zpětný ventil a mezi exp. a "zpěťák" vypouštěcí, kterým na podzim (do kýblu) vypustíš celý systém v chatě i expanzku. Případně, pokud by bylo vše v šachtě, tak do vrtu. A pozor na spádování potrubí u rozvodů v chatě!
Pokud hrozí zámrz v potrubí i od vrtu, přes zpětný ventil do expanzky, v případě exp. v chatě (u mne ne, je v nezámrzném sklepě ve svahu) pak v šachtě další vypouštěcí ventil, kterým vypustíš potrubí od vrtu k expanzce.
A není marný osadit do vrtu sondy, které v případě většího odběru, nebo poklesu hladiny z jiných důvodů (třeba sucha), blokují chod čerpadla "na sucho", aby se nepoškodilo. Pokud by byla hladina ve vrtu vysoko a čerpadlo ponořené skoro u dna a nepředpokládá se velký delší odběr, není nezbytně nutné.
Jinak pozor rovněž na sifony v odpadech. Je je nutné na zimu rovněž vypouštět a výtoky uzavírat zátkami, případně sifon v záchodové míse špuntem z novin v igeliťáku (pokud je odpad do žumpy- aby nesmrděla v chatě).
Já mám řešeno tak, že mám všechny svody (dřez, umyvadlo, vana) bez sifonů a ve sklepě mám pouze jeden, do kterého jsou všechny uvedené odpady svedeny. A tak pouze vždy vypustím ten jeden společný.
Připojení čerpadla v šachtě doporučuji provést přes "vodotěsnou" zásuvku a po zapojení vše zatěsnit vhodným tmelem (doporučuji Lukapren) proti vlhkosti (pro případ jednoduchého odpojení čerpadla při případném nutném vytažení). :puff:

Expanzní nádobu pro 4 lidi vol 50l. Když bude natlakována naprázdno cca na 2atm a bude vypínat čerpadlo při 4atm (a zapínat při 2atm), bude její skutečný obsah jenom 25l! Ta je hlavně aby se čerpadlo furt nezapínalo - tím se ničí.
Sifony a záchod řeším zasypáním solí. Do záchodu cca 0,5kg a do sifonu asi 2 dcl nasyceného roztoku.

Expanzka 50 l je na chatě zbytečně velká, obzvlášť pokud ba ji dal do jímky. Mám 10 l, tlak jak jsem popsal a bez problémů. Pokud by šlo o RD a velkou spotřebu (praní, napouštění vany) pak asi souhlas. Na chatě ale opravdu stačí.;-)
Ale i doma v RD mám pouze 30 l, tlaky rovněž 1,5/2,0. 6 osob, praní v automatce, skoro každý den a napouštím běžně, i 2 x za sezonu, za 24 hodin, bazén o 15 m3, normálním odstředivým čerpadlem 0,75 kW/230V. A už cca 3 roky a také bez problémů.
Jó, kdysi bývaly u "dárlinků" běžně 100-200 l, ale dnes už je to zbytečné.

To máš pravdu, v tom se nepřu. Ale současným čerpadlům, oproti starším Sigmáckým, to podstatně méně vadí. Dnes už se, ani u kompaktních vodáren, pro menší odběry (RD a pod.), velké expanzní nádoby nepoužívají. To samé je rovněž u kompresorů, u nichž je, v podstatě, podobná situace.
Jde pochopitelně rovněž o pořizovací ceny. Kdysi jsem (r.1970) "Mikro darlink" pořídil za 2300,- Kčs, nyní malou kompaktní vodárnu, rovněž za zhruba stejnou, nebo pouze o něco málo vyšší. A vezměme podíl vůči příjmům tehdy a dnes, (7-10x) vyšší. :-p

Ponorny cerpadlo do vrtu(z vic nez 9m nelze vodu sat, cerpadlo proste musi bejt dole) a presskontol klidne rovnou do ty sachty. Vypustak tesne za nej a trochu zateplit viko - i kdyz za nutny to povazuju tak v 800mnm a vejs. Expanzku je mozny vynechat uplne, ale uznavam, ma svy vyhody - i kdyz na chate...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru