Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický uzávěr vody

Dobré odpoledne,
předchozí majitel mého baráku (nebo projektakt rekonstrukce? Nevím.) byl ichtyl a hlavní uzávěr vody v baráku umístil do velmi těžce přístupného místa (za kuchyňskou linkou plnou nádobí), takže v situaci, kdy člověk potřebuje fofrem zavřít vodu, je rychlejší vyběhnout před barák, po žebříku zalézt do šachty a tam otáčet ventilem mezi vodoměrem a řádem... Nic moc ani v létě, neřku-li v mrazech.
Ale i v běžnějších situacích (výměna zatuhlého roháčku atp.) je těžko nepřístupný ventil dost nepříjemný. Nevím, jak něco takového mohlo projít kolaudací, ale to už je teď jedno.
Rád bych ten debilní vnitřní ventil nechal vyměnit za něco ovládaného elektricky, aby zavírání a otevírání vody bylo otázkou (několika málo desítek) sekund.

Ventilů je na trhu celá řada, nejen na 230V ,ale i na 12/24V, kde lze systém zálohovat baterií. Např. https://www.unimarcz.cz/elektromagneticky-ventil--mp-w20020svk-3/4-and-quot----24v-ac-no-nerez

Mnohem větší problém je, že všechny ty ventily, co jsem zatím našel, fungují buď stylem "bez napětí zavřen" nebo "bez napětí otevřen". Já hledám něco ve smyslu "přivedu napětí a ventil se zavře. Odpojím napětí. Přivedu napětí a ventil se otevře. Odpojím napětí". Zkrátka tak, aby ani v klidu, ani v akci, to nežralo elektřinu. Pouze pro změnu stavu aby to spotřebovávalo elektřinu.

Samozřejmě se to dá vymyslet stylem "bez napětí otevřen" a k tomu pořádnou baterií, která v případě, že člověk potřebuje mít dvě hodiny zavřený přívod, to zvládne. Ale je to opruz, mnohem lepší by bylo využít elektřinu jen k přepnutí stavu a nikoliv k jeho udržování. Neznáte někdo nějaký takový ventil? Napojení 3/4 a na pitnou vodu, přirozeně...

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A nestačilo by tohle d-4854
krok 08.10.2018 16:21
krok
Mně se to líbí, ale otázka je, co to udělá s motorem, až vám ventil zaroste a zatuhne. Tipuji, že se… nový
dejv111 09.10.2018 13:21
dejv111
Nebo, pokud hřídelka ventilu směřuje směrem do skříňky linky, tak udělat prodloužení hřídelky a ovlá… nový
Zerozero 10.10.2018 00:54
Zerozero
Dobrý nápad! Musím se podívat, jak to tam je. Trochu se bojím, že to bude "debilně" za soklíkem ale… poslední
Moas 11.10.2018 09:27
Moas

Nebo, pokud hřídelka ventilu směřuje směrem do skříňky linky, tak udělat prodloužení hřídelky a ovládací kolečko umístit dovnitř skříňky linky.
Proveditelné i pro páku kulového ventilu. To jen jako nápad pro jiné řešení, pokud by to tak šlo. :puff:

Dobrý nápad! Musím se podívat, jak to tam je. Trochu se bojím, že to bude "debilně" za soklíkem ale při troše štěstí ne... je tam páka kulového ventilu a orientovaná je opravdu tak, že by se dala prodloužit a vystrčit až mezi hrnce.
Zároveň tam můžu dát nějakou větší páku, aby to zvládla i manželka. Teď je tam standardní cca 10cm a jde docela ztuha. Předpokládám, že je to vlastnost a ne chyba - jedná se o standardně navařený ventil na 3/4" PPR vedení, starý cca 8 let. Přijde mi, že ventily, které zkouším v obchodě, jsou zhruba stejně tuhé. Plastový/mosazný kuláč snad zarůst nemůže...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru