Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak udělat dálkově ovládané bateriově napájené LED světlo?

Myšlenka je taková: dvě tlačítka (každé na jedné straně místnosti), na stěnách/stropě čtyři bateriově napájený LED světla s rozestupy od sebe. Libovolným tlačítkem se světla rozsvítí či zhasnou.

Na trhu jsou řešení 1 tlačítko + 1 světlo, obecnější kombinace jsem nenašel.

Požadavek je energeticky úsporné provedení tlačítka (vysílače) a světla (přijímače). Řešení světel si představuju tak, že bych nepoužil interní napájení světel AA články, ale vyvedl ven kontakty a připojil držák s C články a modul přijímače, který by jednoduše (MOSFETEM?) spínal proud z článků.

Existuje nějaký vhodný způsob, jak tohle vyřešit? Uvažoval jsem o něčem na bázi Arduino, ikdyž bych asi použil spíš ATtiny85 než ATmega328. Komunikace přes nějaký bluetooth modul a naprogramovat si vysílání povelů a reakci na jejich příjem?

Nápady?

Předmět Autor Datum
Našel jsem tohle: TFY 4865 LED světlo s dálkovým ovládáním, 3ks Mini recenze: Sada obsahuje tři svě…
Pavel 19.10.2018 12:29
Pavel
Ještě jsem provedl měření, kdyby to někoho zajímalo. Při napětí článků (jsou celkem tři): 1.57 V, 1.… nový
Pavel 20.10.2018 19:15
Pavel
Jak tak na to světlo koukám, marně si lámu hlavu jestli soudruh číňan myslel na to, že se světlo mus… nový
Pavel 20.10.2018 19:31
Pavel
V popisu to číňan píše: "Jednoduchá instalace pomocí lepící pásky". nový
Kyncl 20.10.2018 19:44
Kyncl
Je to tak, ovšem to předpokládá povrch, na kterým ta oboustranná lepící páska bude držet. V takové k… poslední
Pavel 20.10.2018 20:46
Pavel

Našel jsem tohle: TFY 4865 LED světlo s dálkovým ovládáním, 3ks

Mini recenze:
Sada obsahuje tři světla (každé na tři články AAA) a jeden dálkový ovladač (na dvě AAA). Světlo lze zapnout i vypnout buď mechanicky - stiskem na svítící straně nebo dálkově - ovladačem. Lze to i kombinovat (dálkově zapnout a mechanicky vypnout nebo obráceně). Ovladačem lze nastavit dvě intenzity svícení, přičemž po zapnutí není aktivní posledně nastavená, ale ta vyšší.

Ovládání je IR (infra), je tedy nutná přímá viditelnost, i když za příznivých podmínek funguje i odraz od stěn (na to se ale nedá spolehnout). Na ovladači je tlačítko ON a OFF, přičemž opakovaným stiskem ON jen potvrdíme zapnutí. To se hodí tehdy, jsou-li světla dál od sebe a stiskem ON se podaří rozsvítit jen jedno, po přiblížení k druhému stiskem ON rozsvítíme i to druhé, přičemž první se nevypne a svítí dál.

Subjektivně mají světla vysokou svítivost, vyšší než je běžné u jiných typů bateriově napájených LED světel.

Ovladač a světla nejsou nijak spárovány, tj. při koupi dvou sad máme šest světel a dva ovladače; libovolným ovladačem lze rozsvítit libovolné světlo/světla v dosahu a libovolným ho/je zase vypnout. Dá se tedy umístit takové světlo do několika místností.

Prozatím to mám doma, ještě jsem to nenasadil v terénu..., ale: spokojenost :-)

Ještě jsem provedl měření, kdyby to někoho zajímalo. Při napětí článků (jsou celkem tři): 1.57 V, 1.57 V, 1.51 V má světlo odběr na vyšší intenzitu svícení cca 250 mA (měřeno multimetrem na rozsahu 10 A - bude tam nějaká chyba měření, menší rozsah je jen do 200 mA a měřená hodnota ho překračuje).

Je to tak, ovšem to předpokládá povrch, na kterým ta oboustranná lepící páska bude držet. V takové kůlně, na půdě, v garáži atd. je to nereálný.

Vzal jsem slabej izolovanej drátek a provlíkl ho vnitřkem třetinou světla po obvodu, protáhl uzávěrem a světlo zavřel. Je to provizorní řešení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru